Okos otthon az ötvenes években?

A minap találtam egy érdekes videót, ami a Westinghouse All Electric House nevű koncepciót mutatta be. A koncepció azt szemléltette, ahogy a csúcstechnológiájú „okos” otthont az 1950-es években elképzelték. Ebben a posztban az akkori és a korunkbéli modern / okos otthon szemléletet hasonlítom össze röviden.

Ez itt az eredeti videó.

Akkor és most

A Westinghouse Electric House és egy modern okos otthon közötti legfontosabb különbség az, hogy az ötvenes évekbeli koncepció analóg működésű, a modern okos otthon pedig teljesen digitális. Ez egyáltalán nem meglepő: a huszadik század közepén a számítógépek még több termet betöltő monstrumok voltak a maihoz képest apró számítási kapacitással.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Westinghouse koncepciójához rengeteg vezeték kell, ráadásul teljesen „fix” a rendszer. Egy mai okos otthon esetében az eszközök közti kommunikáció wifivel, Z-Wave-vel, Zigbee-vel vagy bluetooth segítségével oldják meg, a rendszer pedig többnyire dinamikusan bővíthető.

Habár a „hordozhatóság” valamilyen szinten felbukkan a Westinghouse megoldásánál is a „portable power pole”-nál. Csini ötlet, de egy sima hosszabbító gazdaságosabb.

És ha már energiaellátás: fontos azt is figyelembe venni, hogy az integrált áramkörökről még nem beszélhetünk ebben az időszakban, ráadásul az akkumulátorok teljesítménye is limitált volt.

A távvezérlés kezdetei

A vezetéknélküli távvezérlés lehetőségei az ötvenes években még rendkívül limitáltak voltak. Habár már a tizenkilencedik század végétől kezdve kísérleteztek a kutatók és feltalálok, viszonylag kevés termék jutott el a fogyasztói piacra. A Philco 1939-ben dobta piacra a rádiójelekkel működő távirányirányítóját, amivel felsőkategóriás rádióiját lehetett vezérelni.

A harmincas évektől kezdve a rádiójelekkel való vezérlés a hadi ágazatban játszott nagy szerepet. A nácik V-2-es rakétáinak egy részét is így vezérelték, a technológia ekkor még elég megbízhatatlannak bizonyult erre a célra.

Az első vezetékes tévétávirányítót 1950-ben mutatták be, amit ’55-ben egy fény, ’56-ban pedig egy ultrahang alapú vezetéknélküli megoldás követett. (köszi, Wiki!)

Ez is érdekelhet:  Netbook 2017-ben?

Okos otthon?

Két dologban viszont nagyon is hasonlít a modern okos otthon és a Westinghouse All Electric Home.

Az egyik maga az elv: „az otthon minden részét kényelmesebbé tenni az aktuális modern technológia segítségével”. Bár maguk az ötletek változtak, az alapgondolat megmaradt.

A másik közös gondolat a központosítottság. Habár a Westinghouse víziójánál nincs a mai okos telefon – vezérlő appok kombinációjához hasonló vezérlőpanel, maga az elv már ott van az időjárás figyelő eszköznél, illetve a nappaliban található szórakoztató centrum esetében.

És Te mit gondolsz a témáról?

vintage cuccok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .