Régen sci-fi, ma valóság: okos eszközök

Okos eszközök. Számítógépek, telefonok, tabletek, autók, aktivitásmérők, villanykörték, riasztók, fogkefék… Kommunikációs, illetve rutinszerű feladatainkat egyre több digitális eszköz segíti mindennapjainkban, azonban néhány évtizeddel ezelőtt ezek többsége még sci-fibe illő koncepció volt. Következő cikkünkben olyan régebbi könyvekben, filmekben szereplő koncepciókat gyűjtöttünk össze, amelyek mára valósággá váltak.

1984 – hangalapú vezérlés (1948)

George Orwell legendás regényében rengeteg napjainkra jellemző trendről olvashatunk: a rettegés fenntartása, mindent átható állami felügyelet, „gyártott média”.

Két érdekes technológiai eszköz is megjelenik. Az egyik a polgárok utáni kémkedés mellett a kétirányú kommunikációra is alkalmas televízió, a másik pedig a beszélír.

A beszélír lényegében egy hangalapú vezérlésre és szövegek diktálásra használható eszköz, amely a főszereplő a munkájához használ. Olyan sokat, hogy már el is szokott a kézírástól – nem ismerős?

A Jetson-család – okosház (1962)

A Jetson-család egy 1962-ben indult vidám hangulatú rajzfilmsorozat volt, ami egy futurisztikus családról szólt. A sorozatot a legendás Hanna-Barbera páros álmodta világra.

A sorozatban rengeteg eszköz bukkant fel, amelyek elviekben (vagy akár gyakorlatban is) emlékeztetnek napjaink készülékeire: okosóra, telekommunikációs eszközök, futópad, automatizált okos otthon. A következő videóban bővebben is beszélnek a témáról:

Star Trek – okostelefon (1966)

Az 1966-ban indult Star Trek nem „csak” egy sci-fi sorozat, hanem egy kultúrális mérföldkő, ami rengeteg korát megelőző koncepciót adott a hétköznapi embereknek.

Az egyik jelentős újítását a hordozható kommunikátorok és elemző készülékek jelentették, amelyek napjaink okostelefonjaira emlékeztetnek.

Star Trek: Az új nemzedék – központosított rendszer (1987)

A nyolcvanas években indult második Star Trek sorozat remekül érzékeltette a központosított számítógéprendszerek és informatikai szolgáltatások gyakorlati működését. A hajó lényégében egy nagy felhő volt, amelyhez kisebb kézi számítógépek, műszerek, munkállomások, célkészülékek, illetve kommunikációs eszközök csatlakoztak.

Utóbbiak kapcsán érdemes megemlíteni a combadge-nek nevezett kommunikációra, hangvezérlésre és hitelesítésre is használható okos jelvényeket. A mai hordható okos eszközök, főként az okos órák előfutárainak is tekinthetjük őket.

Star Trek: Az új nemzedék – PADD (1987)

A Star Trek: Az új nemzedékben az ebookokra és tabletekre hasonlító PADD-ek is nagy szerepet játszottak. A lapos, hordozható jellegük már itt is megvolt, azonban a legtöbb esetben kisebb kijelzőjük volt, mint a mai eszközöknek. Főként dokumentumok és információk megjelenítésére használták őket a főszereplők.

A holnap nem elég – távvezérelhető autó (1997)

Végül pedig jöjjön egy vérbeli James Bond kütyü, a távvezérelhető autó és a hozzá tartozó okostelefon.

Ez is érdekelhet:  Mi az a street workout? Mi a haszna?

A holnap nem elég című filmben a 007-es ügynök a fiktív Ericsson JB988-as telefonja és az azzal vezérelt BMW 750-ese segítségével vágja ki magát egy szorult helyzetből.

A telefon további fiktív extrákat is tartalmazott, például ujjlenyomatolvasót és magasfeszültségű sokkolót is.

Kéne.

Források: (cikk) (cikk) (1984) (kép) (kép)

okos eszközök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .