Hogyan oldd meg a szerverterem hűtését?

A sikerulhet.hu fórumán felmerült egy kérdés a szervertermek hűtése kapcsán. Jelen cikkem annak egy picit bővített kiadása és a kisebb méretű központok kialakításával kapcsolatban összeszedett tapasztalataimat osztom meg benne.

Rendszergazdai pályafutásom során kisebb cégeknél és közcélú intézményeknél dolgoztam. Sajnos általános megfigyelésem, hogy a vásárlói piachoz hasonlóan az informatikai elvárásrendszer szintén problémás. Rengeteg ezeréves tévhit él még manapság is ezekben a berkekben a számítógéphasználat és hétköznapi tudás kapcsán, amely nem kedvez a megfelelő munkakörnyezet és eszközpark létrehozatalának.

Sok helyen előfordul, hogy a szükséges szervereket általában csak bedobják az „informatikára”, vagy ha van is külön szerverterem, az sem felel meg a biztonságos működtetéshez szükséges alapvető elveknek. Nagy vonalakban ezek lennének a következők lennének az észrevételeim.

Általános elvárások a szerverterem kapcsán

Ahol a szerverek és főbb hálózati komponensek vannak, ott lehetőleg ne dolgozzon senki hosszabb távon. A kiáramló hő és a hűtők által generált folyamatos zaj, illetve vibráció nagyon gyorsan ki tudja készíteni az ember szervezetét (még ha amúgy a klíma csendes is). Ha olyan helyre akarnak felvenni, ahol az irodád a szerverteremben lenne, menekülj!

A szerverterem informatikai célú berendezéseit és kiegészítő berendezéseit érdemes külön elektromos körre tenni. Ha az elektromos hálózattal baj van, akkor a lényegi eszközök által használt szegmest fel kell újítani, vagy akár teljesen újat kell csinálni, mert iszonyatos károkat tud okozni egy ilyen probléma.

A szünetmentes tápegységek használata ne legyen kérdés! Az akkumulátorok állapota is folyamatos ellenőrzést kíván.

Komolyabb áramfelvételt igénylő vagy melegedésre hajlamos berendezéseket nem igazán jó ötlet a szerverteremben üzemeltetni. Sajnos láttam már, hogy a lézernyomtató oda került, mivel zavarta az irodai dolgozókat, viszont egy ilyen berendezés egyrészt komoly áramfelvétellel bír, másrészt meleget áraszt a működési elve miatt. Időnként spórolás céljából egy-egy klasszikus CRT-monitor is bekerül alacsonyabb prioritású megfigyelőeszközként, de hosszabb távon ezek is melegszenek (ráadásul egy elöregedett, nem megbízható darab meghibásodása a biztosítékokat is stimulálni szokta). Egy használt TFT monitor már annyira olcsón beszerezhető, hogy nem is lehet igazán spórolni már ezen a tényezőn.

Ez is érdekelhet:  Mi áll a klímaváltozás hátterében?

Ajánlott márkák

A megbízható, jó márkájú klímaberendezés beszereltetése létfontosságú! Ilyen lehet például a Midea, a Gree, az LG, a Samsung, Mitsubishi Heavy stb. A helyiség földrajzi fekvése és a hűteni kívánt légtér mérete mellett azzal is számolni kell, hogy milyen jellegűek az üzemeltetett berendezések. Pár komolyabb teljesítményű switch vagy szerver igen szép hőmérsékletet tud produkálni, ami gyorsan meghibásodáshoz, kritikus leálláshoz vezethet.

Karbantartás

A virágzási időszakok vége kritikus prioritású karbantartást von magával. A szabadon szálló növényi részek először csak csökkentik a berendezés hatásfokát, egy teljes eltömődés pedig tönkre is vághatja a drága eszközt.

Ergonómia

A szerverterem hangszigetelése rendkívül fontos, nem elhanyagolható tényező. Mint említettem, ergonómiai szempontból nem túlzottan felhasználóbarátak a hálózati komponensek és a nagyobb teljesítményű szerverek, de egy komolyabb klímaberendezésnek is lehet valamilyen szintű hangja (bár ez a prémium cuccoknál nem jelentős).

serverroom 1024x369 - Hogyan oldd meg a szerverterem hűtését?

szerverterem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .