Érdekességek

Az áfonya gyógyhatása

Az áfonya édes és tápláló gyümölcs, mely magas koncentrációban tartalmaz vitaminokat és különböző rostokat. A gyümölcs gyógyhatása bizonyított tény, nézzük miért is érdemes szemezgetnünk időnként.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, melyek gátolják az égési folyamatokat. Éppen ez miatt rendkívül népszerűek az öregedést gátló szerek piacán, de nem elhanyagolhatóak az egészségügyi állapotunkra kifejtett hatásai sem.

A gránátalma és a bogyók (áfonya, szeder, málna) a legmagasabb aktivitást mutatták egy kísérletsorozat során, mely a sejtek antioxidáns aktivitását vizsgálta. A vizsgált gyümölcsök közül a banán és a dinnye a volt a legalacsonyabb.

Az antioxidánsok szerepe a oxidatív DNS károsodás csökkentésében is jelentős szerepet kap. Az átlagember DNS-e a becslések szerint napi 10.000 elváltozást produkál sejtenként. Az antioxidánsok segítségével ez a szám jelentősen csökkenthető.

Egy 4 hetes vizsgálat során almalé és áfonyalé keverékéből készült italt fogyasztott a 168 részt vevő. A tesztidőszak lejárta után kb 20%-kal kisebb volt az említett károsodás mértéke.

 

Teljesítmény

További kutatások azt mutatják, hogy az áfonya jótékony hatással van a teljesítményre, és a memóriára is. Néhány állatkísérlet eredményeként kimutatták, hogy az áfonya hatására olyan anyagok termelődnek az agyi területeken, melyek nagy mértékében segítik az információszerzést.

Összegzés

Az áfonyabokor élettani hatásai tehát rendkívül sok területen észlelhetőek. Megállapíthatjuk tehát hogy egy olyan gyümölcsöt tisztelhetünk meg személyében, amely nem csak finom, de jótékony hatással van az egészségünkre is.

Horváth Sándor

Share
Published by
Horváth Sándor
Tags növények

Recent Posts

Kuffs, a zűrös zsaru

Néhány filmnek kell egy-két év, vagy egy-két évtized, hogy a szélesebb közönség is értékelni kezdje.…

3 hónap ago

The Bricklayer

A The Bricklayer egy középszerű akcióthriller, ami sokat profitál karizmatikus főszereplőjéből. (tovább…)

3 hónap ago

Bérgyilkos klub

A Bérgyilkos klub, eredeti címén Assassin Club egy olyan feledhető és középszerű filmes trendet követ,…

3 hónap ago

A méhész

Megérzés alapján A méhész producerei egy, a John Wick-franchise-zal vetélkedő univerzumot szeretnének beindítani. Ha ezt…

3 hónap ago

One More Shot: Ostromállapot

A One More Shot: Ostromállapot megőrizte az előző rész sajátos koncepcióját, és nagyjából a színvonalat…

3 hónap ago

A „Csendes lány” filmkritika: a kötődés nehézségeit örökítette meg

A "Csendes Lány" egy igazán megrázó, érzelmi hullámvasúton végighaladó film, melynek főszereplője egy súlyosan elhanyagolt…

12 hónap ago