Játék

Bet on Soldier játékismertető

Egy szép kövér akciós játékcsomag részeként sikerült ráakadni erre az ismeretlen gyöngyszemre. Nem kimondottan kiemelkedő, de szórakoztató, élvezetes darab. Ismertetőnk következik.

A Bet On Soldiert a francia Kylotonn csapat fejlesztette, 2005-ben adták ki és a fejlesztőcsapat korábbi Iron Storm című játékának a spirituális folytatása. Non-AAA kategóriás FPS-ről van szó, amelyben egy Nolan Daneworth nevű katona bőrébe kell bújnunk egy olyan alternatív 1998-ban, ahol az első világháború sosem ért véget. A történet szerint a világon már csak két frakció maradt, akik minden alárendelnek a háborúnak, többek között a médiát is. Hatalmas felhajtás közepette a bajnokokat eresztenek egymásnak a különböző frontokon, akik a rangsorbeli előrejutásért és az ezzel együtt járó élhetőbb életért modern gladiátorokként harcolnak egymással és az ellenfél katonáival a csatatéren. Nolan is ilyen bajnok volt, de megsérült és visszavonult. Feleségével élt, míg egy napon meg nem támadták őket: a felesége meghalt, ő pedig teljesen egyedül maradt. Hogy bosszút álljon, úgy döntött, visszatér a játékba és megkeresi azokat a bajnokokat, akik felelősek szerelme sorsáért.

Történetéből és a non-AAA megjelölésből sejthető, hogy nem a világ leginnovatívabb és komplexebb lövöldéjéről lesz szó. A részben kiválasztható sorrendű küldetésekből álló játék standard FPS, ahol az egyes pályaszakaszok végén (mini)bossokat kell legyűrni egy hatvan másodperces időintervallumban. Ezeket a bajnokokat nagyrészt mi jelölhetjük ki a küldetések elején. A szép nagy számban érkező, időnként nem is túlzottan könnyen legyőzhető átlagos ellenfelek, illetve bajnokok után pénzt kapunk, amelyet felszerelésünk javítására, lőszerutánpótlásra, újabb fegyverekre és páncélokra, illetve mentésre költhetünk el. Bizony, a mentésért fizetni kell, ezt egy manuális checkpointrendszeren keresztül tudjuk megoldani. Első hallásra szörnyűnek tűnik a megoldás, de ha valaki a három nehézségi szint közül az elsőt választja, megúszhatja akár falhoz vágott billentyűzet nélkül is.

Fegyvereket és páncélzatot a küldetések elején választhatunk, a konfiguráció megváltoztatására nincs lehetőségünk menet közben. Életerőnk sem pótolható a küldetések alatt, viszont úgynevezett töltőállomásokon kijavíthatjuk a pajzsunkat, illetve lőszert is vásárolhatunk. Semmit sem tudunk felvenni az elhullott ellenfelektől. A játék bizonyos pontjain exoskeletont is vezethetünk, ezek rakétavetővel, gépágyúval, vagy nem működő emelőkarokkal rendelkeznek, ezeket szintén kijavíthatjuk a saját speciális állomásaikon. A fegyverek öt csoportra vannak osztva a játékban: közelharci vágóeszközök, kisebb lőfegyverek, nagyobb lőfegyverek, ultimate halálosztó eszközök, illetve gránátok. Testpajzsunk mellé választhatunk kézi pajzsot is, ezzel azonban megfosztjuk magunkat a legerősebb fegyverkategória használatától (...és a féktelen darálás örömétől is). A legtöbb küldetés előtt választhatunk magunkat kísérőt is (legfeljebb kettőt), ilyenkor érdemes mesterlövészt és a pajzsunk javítására alkalmas gépészt kijelölni. Az eszkortokat a követ – megáll – pajzsot javít parancsokkal tudjuk vezérelni (kivéve, ha előre megadott NPC-vel vert meg minket a sors, mert ők néha scriptek alapján cselekszenek). Bevallom őszintén, a legtöbbször lepakoltam őket egy védett helyen és csak akkor hívtam őket magamhoz, ha teljesen tiszta volt a levegő, de döbbenetes módon egyetlen egyszer sem vettem észre, hogy eltévedtek vagy elakadtak volna. Még a létrák sem okoztak nekik gondot. Pluszpont jár azért, hogy a szövetséges AI-t egyszer sem kellett kirugdosni valamilyen irreális helyzetből. A leggyöngébb nehézségi fokozaton körülbelül 15 órányi tartalmat nyújtó egyjátékos kampány vége felé kapunk egy döntési lehetőséget is, így kétféleképpen vihetjük végig az utolsó pályákat.

A Bet On Soldier technikai szempontból sokkal jobb, mint azt az ember egy másodvonalbeli játéktól elvárná. A grafikus motor korrekt látványt produkál és igen szép nagy tereket tud kezelni. A modellek a program korához mérten korrekt módon kidolgozottak, a színhasználat és a grafikus effektek nagy része kellemes, az atmoszféra rendben van. A fizika elmegy, a karakterünk mozgása rettenetesen nyers és kifinomulatlan, továbbá a magaslatokról való ugrabugrálást se erőltessük drága perifériák használata mellett. Hiányoltam a modellek változatosságát, mert bár hiába változtak a helyszínek, számos objektum mindig ugyanaz volt. Karakteranimációk terén sincs minden rendben, mivel számos mozgás nem passzolt egy-egy eseményhez vagy jelenethez (az ellenfelek halála abszolút nem volt a találatainkhoz szinkronizálva). A zene korrekt módon sikerült, bár nem túlzottan változatos, a kissé jellegtelen hanghatásokon és az időnként amatőr jellegű szinkronon azonban érződik, hogy nem egy hatalmas játékfejlesztő stúdió alkotásáról van szó. Az egyetlen irritáló dolog ezen a téren a páncélzatunk mozgás közbeni állandó nyikorgása volt, de ezt szerencsére meg lehetett szokni.

A játékban többjátékos üzemmód is van, amely azonban csak helyi hálózaton működik. Egykor online módja is volt, azonban a GameSpy 2014-es bezárásával ez a lehetőség megszűnt. A multi egyébként nem lehetett rossz, a csapattagok különböző kasztokból választhattak, hogy milyen funkciót szeretnének betölteni, illetve a pályák se tűntek rossznak.

Összességében véve rendkívül pozitív élményt adott a program, gyöngeségeit könnyen meg tudtam bocsájtani. Kellően szórakoztató játékmenetével, megfelelő hosszúságú egyjátékos kampányával és kiváló hangulatával kilóra meg tudott venni, még ha bizonyos aspektusait tekintve lehetett volna jobb is.

A Bet on Soldierhöz 2006-ban kiadtak két kiegészítőt is Blood of Sahara, illetve Blackout on Saigon címmel, amelyek a játék előzményeit dolgozzák fel (ezeket hivatalosan már nem forgalmazzák). Maga az alapjáték jelenleg a Steamen kapható 7 euró 99 centes áron. Ezt személy szerint sokallom, egy 3 euró körüli árcédula sokkal korrektebb lenne, de a következő Steam Sale-en valószínűleg olcsóbban is be lehet majd szerezni. Szerencsére nincs mire panaszkodnom, egy Microids Bundle keretében pár centért jutottam hozzá, úgyhogy még maradt bőven sörre is pénz.

Doz

Share
Published by
Doz

Recent Posts

Kuffs, a zűrös zsaru

Néhány filmnek kell egy-két év, vagy egy-két évtized, hogy a szélesebb közönség is értékelni kezdje.…

3 hónap ago

The Bricklayer

A The Bricklayer egy középszerű akcióthriller, ami sokat profitál karizmatikus főszereplőjéből. (tovább…)

3 hónap ago

Bérgyilkos klub

A Bérgyilkos klub, eredeti címén Assassin Club egy olyan feledhető és középszerű filmes trendet követ,…

3 hónap ago

A méhész

Megérzés alapján A méhész producerei egy, a John Wick-franchise-zal vetélkedő univerzumot szeretnének beindítani. Ha ezt…

3 hónap ago

One More Shot: Ostromállapot

A One More Shot: Ostromállapot megőrizte az előző rész sajátos koncepcióját, és nagyjából a színvonalat…

3 hónap ago

A „Csendes lány” filmkritika: a kötődés nehézségeit örökítette meg

A "Csendes Lány" egy igazán megrázó, érzelmi hullámvasúton végighaladó film, melynek főszereplője egy súlyosan elhanyagolt…

12 hónap ago