Bet on Soldier játékismertető

Egy szép kövér akciós játékcsomag részeként sikerült ráakadni erre az ismeretlen gyöngyszemre. Nem kimondottan kiemelkedő, de szórakoztató, élvezetes darab. Ismertetőnk következik.

A Bet On Soldiert a francia Kylotonn csapat fejlesztette, 2005-ben adták ki és a fejlesztőcsapat korábbi Iron Storm című játékának a spirituális folytatása. Non-AAA kategóriás FPS-ről van szó, amelyben egy Nolan Daneworth nevű katona bőrébe kell bújnunk egy olyan alternatív 1998-ban, ahol az első világháború sosem ért véget. A történet szerint a világon már csak két frakció maradt, akik minden alárendelnek a háborúnak, többek között a médiát is. Hatalmas felhajtás közepette a bajnokokat eresztenek egymásnak a különböző frontokon, akik a rangsorbeli előrejutásért és az ezzel együtt járó élhetőbb életért modern gladiátorokként harcolnak egymással és az ellenfél katonáival a csatatéren. Nolan is ilyen bajnok volt, de megsérült és visszavonult. Feleségével élt, míg egy napon meg nem támadták őket: a felesége meghalt, ő pedig teljesen egyedül maradt. Hogy bosszút álljon, úgy döntött, visszatér a játékba és megkeresi azokat a bajnokokat, akik felelősek szerelme sorsáért.

Történetéből és a non-AAA megjelölésből sejthető, hogy nem a világ leginnovatívabb és komplexebb lövöldéjéről lesz szó. A részben kiválasztható sorrendű küldetésekből álló játék standard FPS, ahol az egyes pályaszakaszok végén (mini)bossokat kell legyűrni egy hatvan másodperces időintervallumban. Ezeket a bajnokokat nagyrészt mi jelölhetjük ki a küldetések elején. A szép nagy számban érkező, időnként nem is túlzottan könnyen legyőzhető átlagos ellenfelek, illetve bajnokok után pénzt kapunk, amelyet felszerelésünk javítására, lőszerutánpótlásra, újabb fegyverekre és páncélokra, illetve mentésre költhetünk el. Bizony, a mentésért fizetni kell, ezt egy manuális checkpointrendszeren keresztül tudjuk megoldani. Első hallásra szörnyűnek tűnik a megoldás, de ha valaki a három nehézségi szint közül az elsőt választja, megúszhatja akár falhoz vágott billentyűzet nélkül is.

Fegyvereket és páncélzatot a küldetések elején választhatunk, a konfiguráció megváltoztatására nincs lehetőségünk menet közben. Életerőnk sem pótolható a küldetések alatt, viszont úgynevezett töltőállomásokon kijavíthatjuk a pajzsunkat, illetve lőszert is vásárolhatunk. Semmit sem tudunk felvenni az elhullott ellenfelektől. A játék bizonyos pontjain exoskeletont is vezethetünk, ezek rakétavetővel, gépágyúval, vagy nem működő emelőkarokkal rendelkeznek, ezeket szintén kijavíthatjuk a saját speciális állomásaikon. A fegyverek öt csoportra vannak osztva a játékban: közelharci vágóeszközök, kisebb lőfegyverek, nagyobb lőfegyverek, ultimate halálosztó eszközök, illetve gránátok. Testpajzsunk mellé választhatunk kézi pajzsot is, ezzel azonban megfosztjuk magunkat a legerősebb fegyverkategória használatától (...és a féktelen darálás örömétől is). A legtöbb küldetés előtt választhatunk magunkat kísérőt is (legfeljebb kettőt), ilyenkor érdemes mesterlövészt és a pajzsunk javítására alkalmas gépészt kijelölni. Az eszkortokat a követ – megáll – pajzsot javít parancsokkal tudjuk vezérelni (kivéve, ha előre megadott NPC-vel vert meg minket a sors, mert ők néha scriptek alapján cselekszenek). Bevallom őszintén, a legtöbbször lepakoltam őket egy védett helyen és csak akkor hívtam őket magamhoz, ha teljesen tiszta volt a levegő, de döbbenetes módon egyetlen egyszer sem vettem észre, hogy eltévedtek vagy elakadtak volna. Még a létrák sem okoztak nekik gondot. Pluszpont jár azért, hogy a szövetséges AI-t egyszer sem kellett kirugdosni valamilyen irreális helyzetből. A leggyöngébb nehézségi fokozaton körülbelül 15 órányi tartalmat nyújtó egyjátékos kampány vége felé kapunk egy döntési lehetőséget is, így kétféleképpen vihetjük végig az utolsó pályákat.

Ez is érdekelhet:  Mit vettünk a 2016-os karácsonyi Steam Sale-n?

A Bet On Soldier technikai szempontból sokkal jobb, mint azt az ember egy másodvonalbeli játéktól elvárná. A grafikus motor korrekt látványt produkál és igen szép nagy tereket tud kezelni. A modellek a program korához mérten korrekt módon kidolgozottak, a színhasználat és a grafikus effektek nagy része kellemes, az atmoszféra rendben van. A fizika elmegy, a karakterünk mozgása rettenetesen nyers és kifinomulatlan, továbbá a magaslatokról való ugrabugrálást se erőltessük drága perifériák használata mellett. Hiányoltam a modellek változatosságát, mert bár hiába változtak a helyszínek, számos objektum mindig ugyanaz volt. Karakteranimációk terén sincs minden rendben, mivel számos mozgás nem passzolt egy-egy eseményhez vagy jelenethez (az ellenfelek halála abszolút nem volt a találatainkhoz szinkronizálva). A zene korrekt módon sikerült, bár nem túlzottan változatos, a kissé jellegtelen hanghatásokon és az időnként amatőr jellegű szinkronon azonban érződik, hogy nem egy hatalmas játékfejlesztő stúdió alkotásáról van szó. Az egyetlen irritáló dolog ezen a téren a páncélzatunk mozgás közbeni állandó nyikorgása volt, de ezt szerencsére meg lehetett szokni.

A játékban többjátékos üzemmód is van, amely azonban csak helyi hálózaton működik. Egykor online módja is volt, azonban a GameSpy 2014-es bezárásával ez a lehetőség megszűnt. A multi egyébként nem lehetett rossz, a csapattagok különböző kasztokból választhattak, hogy milyen funkciót szeretnének betölteni, illetve a pályák se tűntek rossznak.

Összességében véve rendkívül pozitív élményt adott a program, gyöngeségeit könnyen meg tudtam bocsájtani. Kellően szórakoztató játékmenetével, megfelelő hosszúságú egyjátékos kampányával és kiváló hangulatával kilóra meg tudott venni, még ha bizonyos aspektusait tekintve lehetett volna jobb is.

A Bet on Soldierhöz 2006-ban kiadtak két kiegészítőt is Blood of Sahara, illetve Blackout on Saigon címmel, amelyek a játék előzményeit dolgozzák fel (ezeket hivatalosan már nem forgalmazzák). Maga az alapjáték jelenleg a Steamen kapható 7 euró 99 centes áron. Ezt személy szerint sokallom, egy 3 euró körüli árcédula sokkal korrektebb lenne, de a következő Steam Sale-en valószínűleg olcsóbban is be lehet majd szerezni. Szerencsére nincs mire panaszkodnom, egy Microids Bundle keretében pár centért jutottam hozzá, úgyhogy még maradt bőven sörre is pénz.

Ez is érdekelhet:  Válogatás: olcsó számítógépes játékok #1
Bet on Soldier

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .