Bérgyilkos klub

A Bérgyilkos klub, eredeti címén Assassin Club egy olyan feledhető és középszerű filmes trendet követ, amelynek már jó ideje leáldozott.

Bérgyilkos klub sztori

Egy visszavonulóban lévő bérgyilkos (Henry Golding) megbízatást kap, hogy tegyen el láb alól hét másik bérgyilkost, akik közben rá és egymásra is vadásznak.

Bevezető

A Jason Bourne-franchise és 2008-as Elrabolva sikere után két trend is megindult: az egyik olyan akciófilmekből állt, amelyek koncepciója annyi volt, hogy Liam Neeson darált a főszerepben, a másik pedig amerikai-európai koprodukcióban készült eurothrillereket foglalt magába. Utóbbiakra jellemző volt a korrekt, de eredetiségtől mentes rendezés, volt egy korrekt színészgárdájuk, valamilyen sablonos történetük mindenféle ügynökségekről és bérgyilkosokról, illetve elég költségvetéssel bírtak a tisztességesen levezényelt, de semleges hatású akciójelenetekhez. Összességében kompetens, de teljesen feledhető filmek voltak. Ide sorolható például a Likvidálva (2012), a November Man (2014), a 3 nap a halálig (2014), A túlélő (2015) és az Élesítve (2017), illetve a helyszínt leszámítva a Momentum (2015) is passzolhatna a sorba. Sok közülük anyagi bukás lett, és a sikeresebbek sem igazán teljesítettek jól a moziban. Stáblistájukon gyakran felbukkant Luc Besson neve producerként és íróként – ilyesmire viszont a közeljövőben nem számíthatunk.

Bérgyilkos klub rövid kritika

Az Assassin Club gyakorlatilag ugyanerre a sémára épül: a klisékből összehányt sztori egyik neves európai helyszínről a másikra ugrál, megfizethető kategóriájú színészei korrektek, de igazából nehéz dolguk nincs a sablonkaraktereikkel, akciójelenetei pedig… vannak. 

Oké, Henry Golding és Sam Neill karizmából megoldja a dolgát. Viszont Daniela Melchiort egy Ratcatcher 2 szintű alakítás után fájdalmas egy ilyen semmilyen szerepben látni, Noomi Rapace pedig talán először a karrierje során iszonyatosan idegesítő alakítást nyújtott. A film össze-vissza ugrál egyik helyről a másikra, amit egy elég béna Audi R8-reklámmal akartak takarni. Eközben túl sok a szöveg és túl kevés az akció – az akciójelenetek viszont pont a filmkészítés egy nem túl dícséretes korszakát idézik meg a fantáziátlanságukkal, túlvágott jellegükkel és a kamerarángatással. Ráadásul a plot armor is rendkívül zavaró volt. A főszereplő az akciók során ugyanis látványosan feltűnő sérüléseket szerez, hogy aztán a következő jelenetben (vagy akár percekkel később) már letudja azokat némi nyögdécseléssel és kötözéssel. 

Ez is érdekelhet:  Robotharcosok – Robo Warriors (1996) kritika

Az Bérgyilkos klub körülbelül tíz évvel ezelőtt még nagyon nem is lógott volna a sorból, időközben viszont a John Wick-filmek, a Tyler Rake: Kimenekítés és a Senki rendesen átrendezték a közepes költségvetésű akciófilmekkel szembeni elvárásokat. A koncepció minimum színesebb karaktereket és ötletesebb rendezést kívánt volna meg, jobban megkomponált és letisztultabbra vágott akciójelenetekre lett volna szükség, a sok random ugrálás helyett pedig egy kisebb helyszínre kellett volna összeereszteni a bérgyilkosokat. Mint ahogy azt például A gyilkos járat tette 2022-ben, vagy a 2009-es Bérgyilkosok viadala.

Bérgyilkos klub előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Assassin Club,
  • a megjelenés éve: 2023,
  • műfaj: akciófilm, thriller,
  • játékidő: 111 perc,
  • rendezte: Camille Delamarre,
  • írta: Thomas Dunn,
  • főszerepben: Henry Golding, Daniela Melchior, Sam Neill, Noomi Rapace, Jimmy Jean-Louis,
  • zene: Alexandre Azaria,
  • fényképezte: Matthew Chuang,
  • a film IMDB oldala.
bérgyilkos klub

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .