Filmkritika blog

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya egy lökött humorú, kellemesen öntudatos és lökött humorral átitatott, könnyed kis komédia.

Sztori

Nick Cage bajban van: a jó szerepek elkerülik, a családi élete katasztrófa, ráadásul még el is adósodott. Tartozásai miatt kénytelen elvállalni egy ciki megbízást: Mallorcára kell utaznia és részt kell vennie egy milliárdos (Pedro Pascal) születésnapi partiján… aki az alvilág egyik hírhedt alakja. És persze jönnek a bonyodalmak.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya rövid kritika

Nicolas Cage a vásznon innen és túl is megjárt hegyet-völgyet. Erős drámai alakításokat nyújtott legendás filmekben, a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb akciószínésze volt, azonban átgondolatlan költekezése és viharos házasság miatt eladósodott, jobbra-balra elkezdett akár Zs-kategóriás filmeket is vállalni… de közben időről időre egy-egy súlyosabb alkotással emlékeztette a nézőket, hogy köszöni szépen, ő még mindig jó színész, a pocsék filmjeiben hozott eszement alakításaival mémmé vált, majd egy hirtelen fordulattal a Zs-kategóriás kényszermelók helyett egyre több öntudatos, bátor, őrült kultfilm jött. 

Erre jön A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya, aminek a fő poénja… a saját maga fiktív verzióját játszó Nicolas Cage. 

Az igazán bámulatos dolog a filmben az egyensúly: mértéktartó módon egyszerre cikizi és rajongja körbe Cage-et és a karrierjét, öntudatosan kikacsint a nézőre a sztori lükébb húzásai közben, ugyanakkor valóban fontos kérdéseket is felvet, miközben leírhatatlanul meta, ám poénjai és utalásai mégsem mennek el az átlagos néző mellett. És ehhez még pluszban jön az, hogy nem csak szatíraként, hanem buddy movie-ként is remekül működik az alkotás – Cage mellett ugyanis a rajongóját és újdonsült cimbijét játszó Pedro Pascal is akkorát alakít, hogy majd lelép a vászonról. 

Összességében véve egy imádnivaló kis film lett A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya, egy igazán üdítő, frissítő, szórakoztató vígjáték. Nem tökéletes, mert például a nyomozós szál elég elnagyolt (és a költségvetés is szűkös lehetett, bár elég pofásan fest a film), de a kreativitása, szíve és meta humora elfeledteti ezeket. 

“A Nick Cage-film”, eszem megáll.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Unbearable Weight of Massive Talent,
  • megjelenés éve: 2022,
  • játékidő: 107 perc,
  • műfaj: akciófilm, szatíra, vígjáték,
  • rendezte: Tom Gormican,
  • írók: Tom Gormican, Kevin Etten,
  • főszereplők: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Sharon Horgan, Lily Mo Sheen, Neil Patrick Harris,
  • zene: Mark Isham,
  • fényképezte: Nigel Bluck,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Share
Published by
Doz

Recent Posts

Kuffs, a zűrös zsaru

Néhány filmnek kell egy-két év, vagy egy-két évtized, hogy a szélesebb közönség is értékelni kezdje.…

3 hónap ago

The Bricklayer

A The Bricklayer egy középszerű akcióthriller, ami sokat profitál karizmatikus főszereplőjéből. (tovább…)

3 hónap ago

Bérgyilkos klub

A Bérgyilkos klub, eredeti címén Assassin Club egy olyan feledhető és középszerű filmes trendet követ,…

3 hónap ago

A méhész

Megérzés alapján A méhész producerei egy, a John Wick-franchise-zal vetélkedő univerzumot szeretnének beindítani. Ha ezt…

3 hónap ago

One More Shot: Ostromállapot

A One More Shot: Ostromállapot megőrizte az előző rész sajátos koncepcióját, és nagyjából a színvonalat…

3 hónap ago

A „Csendes lány” filmkritika: a kötődés nehézségeit örökítette meg

A "Csendes Lány" egy igazán megrázó, érzelmi hullámvasúton végighaladó film, melynek főszereplője egy súlyosan elhanyagolt…

12 hónap ago