A szürke ember

A szürke ember egy decens színvonalú, akciódús, ám újdonsággal nem szolgáló kémfilm.

Sztori

Sierra Hatos (Ryan Gosling) a CIA bérgyilkosa, aki egy akció során veszélyes információk birtokába jut, amelyek kompromittálhatják feletteseit. Hogy elhallgattassák, utána küldik a pszichopata Lloyd Hansent (Chris Evans), aki abszolút nem törődik a hajtóvadászat közben okozott “járulékos károkkal”. Hatos azonban nincs egyedül: régi és új szövetségek (Ana De Armas) segítik a harcban.

A szürke ember

A Russo-testvérek közreműködése és a 200 milliós költségvetés ellenére A szürke ember inkább csak egy pofás limonádé, mint mérföldkő a Netflix történetében, viszont legalább szórakoztató darab.

A forgatókönyv az eddigi n+1 kémes akciófilm összes kliséjét felsorolja, karakterei pedig egydimenziósak, de az alkotás a pörgős tempójának, a jelentős mennyiségű akciójelenetnek és a szimpatikus színészi stábnak köszönhetően nem válik unalmassá. Gosling igen jó a főszerepben: kvázi pókerarccal darálja végig az alkotást, de a Steven Seagal-féle bénázások helyett ez jóval öntudatosabb döntésnek tűnik, amire rájátszanak a deadpan-stílusban előadott poénjai is. És ha már poénok: a film egyik erőssége, hogy van humora, ami ha nem is mindig talál be, de legalább oldja a hangulatot. (Chris Evans láthatóan lubickolt a tahó pszichopata mém szerepében.)

A magas büdzsé és a jól hangzó stáb ellenére A szürke ember azonban alulmarad a hasonló alkotásokkal szemben. Például A Bourne-trilógia és a Mission Impossible-filmek nyersebbek és profibbak nála, a John Wick vagy az Extraction pedig jobban működnek a fókuszáltabb jellegük miatt. A szürke ember az elején rengeteget ugrál (az amúgy nagyon szép) helyszínek között, az időnként erőltetett CGI látványelemek gagyik voltak, ráadásul bár szimpatikus a színészek, nem ártott volna nekik egy kicsit több teret adni.

Főleg Ana De Armas járt rosszul, aki hasonló szerepet tölt be, mint a Nincs idő meghalniban. Viszont míg ott epizódszerepét remekül megírták és a film legnagyobb erősségei közé tartozik, itt a nagyobb játékidő ellenére nem tud hasonlóan brillírozni 1-2 poént leszámítva.

Ez is érdekelhet:  Section 8

Összességében véve A szürke ember elszórakoztat, franchise-potenciál is van benne, Goslingot is jó nézni darálás közben, de egy kicsit összeszedettebb forgatókönyvre lett volna szüksége, hogy emlékezetesebb legyen.

A szürke ember előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Gray Man,
  • a megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: akciófilm, thriller,
  • játékidő: 122 perc,
  • rendezte: Anthony Russo, Joe Russo,
  • forgatókönyv: Joe Russo, Christopher Markus, Stephen McFeely, (regény: Mark Greaney),
  • főszerepben: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Jessica Henwick, Regé-Jean Page, Alfre Woodward, Billy Bob Thornton, Julia Butters, Callan Mulvey,
  • zene: Henry Jackman,
  • fényképezte: Stephen F. Windon,
  • a film IMDB oldala.
a szürke ember

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .