A Batman színvonala nagyon közel áll a Nolan-trilógia grandiózus akcióthrillereihez, ám azokkal ellentétben az új alkotás inkább egy nyomasztóan mocskos hangulatú, „hétköznapiasabb” megközelítésű neonoir.

Sztori

Batman (Robert Pattinson) két éve járja Gotham utcáit és még a gondolata is rettegéssel tölti el a bűnözőket. A helyzet azonban nem javul: a bűnözés járványként terjed, a korrupció pedig minden szinten elharapódzott, a rendőrök közül pedig csak Jim Gordon hadnagyban (Jeffrey Wright) bízhat. Amikor egy rejtélyes figura magas rangú személyeket vesz célba, nyomozást indítanak a megtalálása és megállítása érdekében.

Batman rövid kritika

Az új Batman is használja a kötelező szuperhősfilmes, képregényadaptációs és blockbusteres elemeket, azonban visszavesz azokból és vagy tudatosan rájátszik a teátrálisságra, vagy realizmus közelébe rántja le őket. Eközben pedig egy klasszikus filmnoirokra emlékeztető, ám nagyon is aktuális mondanivalóval, figyelmeztetéssel bír.

Az atmoszféra leírhatatlanul erős: ez a Gotham egy szutykos, mocskos, züllött, reménytelen hely. Az akciók rövidek, kemények és durvák (teljesen elütnek a nagyköltségvetésű stúdiófilmek súlytalan csörtéitől), az operatőri munka remek (főleg amikor látni lehet mindent), a színészi játék kiváló, a figurák között jó a kémia, a zene ütős (huh, nagyon ütős), a sztori pedig ügyesen felépített, emberközelien nyomasztó és izgalmas. Utóbbi már csak a Batman-adaptációk számát látva is elismerés, plusz ugye ott van a modern klasszikussá érő, előbb említett Nolan-trilógia is, mint állandó összehasonlítási alap. 

Nagyköltségvetésű képregény-adaptációként persze voltak korlátai a filmnek, de Matt Reeves és csapata minden lehetőséget kihasznált ezeken a korlátokon belül. Jó döntés volt a súlyos, fájdalmasan keserű noir irányába vinni a hangnemet és a nyomozásra koncentrálni – éppen amiatt lett újszerű ez az alkotás, hogy készítői nyolc évtizedet is visszanyúltak mind a karakter, mind a filmtörténelem szempontjából.

És még a három órás játékidő se vészes. Kétségkívül lehetett volna egy kicsit feszesebb, ami kiemelte volna bizonyos eseményesek érzelmi hatását, így viszont atmoszférája és konklúziója jobban működött.

Robert Pattinson pedig kiváló Batman.

Batman előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Batman,
  • a megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: akciófilm, krimi, thriller,
  • hossz: 176 perc,
  • rendezte: Matt Reeves,
  • írta: Matt Reeves, Peter Craig, (Bill Finger, Bob Kane),
  • főszerepben: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis, Peter Sarsgaard,
  • zene: Michael Giacchino, 
  • fényképezte: Greig Fraser,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Share
Published by
Doz

Recent Posts

Kuffs, a zűrös zsaru

Néhány filmnek kell egy-két év, vagy egy-két évtized, hogy a szélesebb közönség is értékelni kezdje.…

3 hónap ago

The Bricklayer

A The Bricklayer egy középszerű akcióthriller, ami sokat profitál karizmatikus főszereplőjéből. (tovább…)

3 hónap ago

Bérgyilkos klub

A Bérgyilkos klub, eredeti címén Assassin Club egy olyan feledhető és középszerű filmes trendet követ,…

3 hónap ago

A méhész

Megérzés alapján A méhész producerei egy, a John Wick-franchise-zal vetélkedő univerzumot szeretnének beindítani. Ha ezt…

3 hónap ago

One More Shot: Ostromállapot

A One More Shot: Ostromállapot megőrizte az előző rész sajátos koncepcióját, és nagyjából a színvonalat…

3 hónap ago

A „Csendes lány” filmkritika: a kötődés nehézségeit örökítette meg

A "Csendes Lány" egy igazán megrázó, érzelmi hullámvasúton végighaladó film, melynek főszereplője egy súlyosan elhanyagolt…

12 hónap ago