Batman

A Batman színvonala nagyon közel áll a Nolan-trilógia grandiózus akcióthrillereihez, ám azokkal ellentétben az új alkotás inkább egy nyomasztóan mocskos hangulatú, „hétköznapiasabb” megközelítésű neonoir.

Sztori

Batman (Robert Pattinson) két éve járja Gotham utcáit és még a gondolata is rettegéssel tölti el a bűnözőket. A helyzet azonban nem javul: a bűnözés járványként terjed, a korrupció pedig minden szinten elharapódzott, a rendőrök közül pedig csak Jim Gordon hadnagyban (Jeffrey Wright) bízhat. Amikor egy rejtélyes figura magas rangú személyeket vesz célba, nyomozást indítanak a megtalálása és megállítása érdekében.

Batman rövid kritika

Az új Batman is használja a kötelező szuperhősfilmes, képregényadaptációs és blockbusteres elemeket, azonban visszavesz azokból és vagy tudatosan rájátszik a teátrálisságra, vagy realizmus közelébe rántja le őket. Eközben pedig egy klasszikus filmnoirokra emlékeztető, ám nagyon is aktuális mondanivalóval, figyelmeztetéssel bír.

Az atmoszféra leírhatatlanul erős: ez a Gotham egy szutykos, mocskos, züllött, reménytelen hely. Az akciók rövidek, kemények és durvák (teljesen elütnek a nagyköltségvetésű stúdiófilmek súlytalan csörtéitől), az operatőri munka remek (főleg amikor látni lehet mindent), a színészi játék kiváló, a figurák között jó a kémia, a zene ütős (huh, nagyon ütős), a sztori pedig ügyesen felépített, emberközelien nyomasztó és izgalmas. Utóbbi már csak a Batman-adaptációk számát látva is elismerés, plusz ugye ott van a modern klasszikussá érő, előbb említett Nolan-trilógia is, mint állandó összehasonlítási alap. 

Nagyköltségvetésű képregény-adaptációként persze voltak korlátai a filmnek, de Matt Reeves és csapata minden lehetőséget kihasznált ezeken a korlátokon belül. Jó döntés volt a súlyos, fájdalmasan keserű noir irányába vinni a hangnemet és a nyomozásra koncentrálni – éppen amiatt lett újszerű ez az alkotás, hogy készítői nyolc évtizedet is visszanyúltak mind a karakter, mind a filmtörténelem szempontjából.

És még a három órás játékidő se vészes. Kétségkívül lehetett volna egy kicsit feszesebb, ami kiemelte volna bizonyos eseményesek érzelmi hatását, így viszont atmoszférája és konklúziója jobban működött.

Ez is érdekelhet:  John Wick 3. felvonás: Parabellum ajánló, előzetes

Robert Pattinson pedig kiváló Batman.

Batman előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Batman,
  • a megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: akciófilm, krimi, thriller,
  • hossz: 176 perc,
  • rendezte: Matt Reeves,
  • írta: Matt Reeves, Peter Craig, (Bill Finger, Bob Kane),
  • főszerepben: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Andy Serkis, Peter Sarsgaard,
  • zene: Michael Giacchino, 
  • fényképezte: Greig Fraser,
  • a film IMDB oldala.
batman

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .