The Contractor

Chris Pine és Ben Foster újra együtt Tarik Saleh első egész estés amerikai filmjében – a The Contractor kapcsán nagyok voltak az elvárások.

Sztori

James Harper (Chris Pine) szolgálat közben megsérült veterán, akit elbocsátanak a hadseregtől. Hogy pénzt szerezzen családjának, egykori felettese és barátja (Ben Foster) segítségével csatlakozik egy katonai magánvállalathoz. 

The Contractor rövid kritika

A The Contractor sajnos nem váltja be a hozzá fűzött elvárásokat, azonban ez sem a színészein, sem a szép filmográfiát háta mögött tudható rendezőjén nem múlott. A film fő problémája a forgatókönyv, ami “cserbenhagyott veterán” és “háborús iparágazat rossz”-típusú klisékben gazdag, ugyanakkor mondanivalóját tekintve tanácstalan. 

Amiben a film jól teljesít, az a hangulat. A klisés történeti elemek ellenére Saleh jól eltalálta a film kezdeti nyomott atmoszféráját, Chris Pine és Ben Foster pedig eleve olyan színészek, akik mindent könnyen nézhetővé tesznek. Ha már itt tartunk, akkor ki kell emelnem Eddie Marsant: rövid ideig van csupán jelen a filmben, fantasztikus alakítása azonban jelentősen nagyot dob az alkotáson. A mindig jó Fares Fares is felbukkan a filmben egy kisebb szerepre.

A profi audiovizuális megoldások, a korrekt hangulat és a jó színészek ellenére azonban a The Contractor középszerű marad a forgatókönyve miatt. A csavarok újat nem mondanak, az akciófilmes balgaságok pedig aláássák a film hitelességét: a csavar erőltetett és kiszámítható, a rögtönzött időzített bomba pont a legjobbkor robban, a rosszfiúk a képzettségük ellenére elfelejtenek célozni és taktikusan gondolkodni. Ezzel az ambivalencia rántja le a középszerűségbe a filmet: egyrészt megvan benne, hogy mondjon valamit, ugyanakkor az alapjai túl sablonosak akcióthrillernek, hogy az igazán sikerüljön neki.

A finálé viszont nem megy ki a fejemből, ugyanis a morális kérdések miatt megmaradt bennem egy rossz szájíz a végén. Ha ez szándékos volt, akkor viszont a film mégis elérte a célját.

The Contractor előzetes

Stáblista

  • A kiadás éve: 2022,
  • játékidő: 103 perc,
  • műfaj: akciófilm, thriller,
  • írta: J. P. Davis
  • rendezte: Tarik Saleh,
  • főszerepben: Chris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs, Kiefer Sutherland, Eddie Marsan, Fares Fares,
  • zene: Alex Belcher,
  • fényképezte: Pierre Aïm,
  • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Vitathatatlan 4. - Piszkos játszma
thecontractor 825x510 - The Contractor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .