Tau (2018) ajánló és előzetes

A Federico D’Alessandro által rendezett 2018-ben megjelent Tau Juliáról szól aki az egyre inkább terjedő okos otthon sötét oldalát tapasztalhatja meg elsőkézből.

Tau kritika

Julia egy jobb életről álmodó zsebtolvaj, aki egy laborban tér magához. Egy rideg tudós kísérleti alanyává válik, „börtönőre” pedig a tudós pokoli smart home-jának beépített mesterséges intelligenciája, Tau.

Pár évvel ezelőtt az egyik ismerősöm riadtan közölte velem, hogy valamilyen XYZ felhőszolgáltatásban „valami” automatikusan rendezte a cuccait. Mondtam neki, hogy semmi gond, valószínűleg csak bekapcsoltak egy mesterséges intelligencia jellegű eszközt, ami automatikusan rendet rakott. Hiba volt, mert totál para lett a gondolattól: nem igazán tudtam meggyőzni arról, hogy az MI nem öntudattal rendelkező gépet, hanem csak egy tanulásra képes statisztikai szoftvert jelent.

A Tau legnagyobb problémája, hogy nagyjából milliomodjára felmondja a klasszikus Frankenstein mesét: van az őrült tudós, van az őrült „találmány”/”lény”/”akármi”, meg van a nagy dráma meg tanulság meg …

Van a nagy fejfájásom.

Értékelném, ha eljutnánk végre arra a szintre, hogy olyanok is írnak forgatókönyvet, akiknek van egy kis köze napjaink technológiájához. Vagy nem gond, ha nincs, csak akkor már ne akarjunk megint nagyot mondani MI témában. Láttad például a Scarlett Johanssonos „A nő”-t? Hány terminátorkodós, ezerszer elhasznált marhaság volt benne? Jó is lett a film.

Ja, igen, Tau: korrekt színészek, minimalista, hangulatos díszletek, jó operatőri munka és atmoszféra, nagyon buta sztori és feleslegesen beleerőszakolt akciózás gagyi CGI-jal. A film egyetlen szerencséje, hogy a klisétenger legalább összeáll valamiféle vállalható ívvé.

Tau ajánló – Kinek ajánljuk?

Ezt nehéz belőni, talán az Ex Machina kategóriájába tartozik ez a darab.

Tau előzetes

Tau zene

Nem Bear McReary legjobbja, de hangulatos volt.

Ez is érdekelhet:  Az utolsó bűntény

Tau stáblista

  • Rendező: Federico D’Alessandro
  • Forgatókönyvíró: Noga Landau
  • Főszereplők: Maika Monroe, Ed Skrein, Gary Oldman
tau

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .