Tau (2018) ajánló és előzetes

A Federico D’Alessandro által rendezett 2018-ben megjelent Tau filmről a következő tudnivalókat szedtük össze.

Tau kritika

Julia egy jobb életről álmodó zsebtolvaj, aki egy laborban tér magához. Egy rideg tudós kísérleti alanyává válik, “börtönőre” pedig a tudós pokoli smart home-jának beépített mesterséges intelligenciája, Tau.

Pár évvel ezelőtt az egyik ismerősöm riadtan közölte velem, hogy valamilyen XYZ felhőszolgáltatásban “valami” automatikusan rendezte a cuccait. Mondtam neki, hogy semmi gond, valószínűleg csak bekapcsoltak egy mesterséges intelligencia jellegű eszközt, ami automatikusan rendet rakott. Hiba volt, mert totál para lett a gondolattól: nem igazán tudtam meggyőzni arról, hogy az MI nem öntudattal rendelkező gépet, hanem csak egy tanulásra képes statisztikai szoftvert jelent.

A Tau legnagyobb problémája, hogy nagyjából milliomodjára felmondja a klasszikus Frankenstein mesét: van az őrült tudós, van az őrült “találmány”/”lény”/”akármi”, meg van a nagy dráma meg tanulság meg …

Van a nagy fejfájásom.

Értékelném, ha eljutnánk végre arra a szintre, hogy olyanok is írnak forgatókönyvet, akiknek van egy kis köze napjaink technológiájához. Vagy nem gond, ha nincs, csak akkor már ne akarjunk megint nagyot mondani MI témában. Láttad például a Scarlett Johanssonos “A nő”-t? Hány terminátorkodós, ezerszer elhasznált marhaság volt benne? Jó is lett a film.

Ja, igen, Tau: korrekt színészek, minimalista, hangulatos díszletek, jó operatőri munka és atmoszféra, nagyon buta sztori és feleslegesen beleerőszakolt akciózás gagyi CGI-jal. A film egyetlen szerencséje, hogy a klisétenger legalább összeáll valamiféle vállalható ívvé.

Tau ajánló – Kinek ajánljuk?

Ezt nehéz belőni, talán az Ex Machina kategóriájába tartozik ez a darab.

Tau előzetes

Tau zene

Nem Bear McReary legjobbja, de hangulatos volt.

Tau stáblista

  • Rendező: Federico D’Alessandro
  • Forgatókönyvíró: Noga Landau
  • Főszereplők: Maika Monroe, Ed Skrein, Gary Oldman
tau

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .