A Q-ügyosztály sorozat:

A Q-ügyosztály sorozat: Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta

A skandináv krimi jó dolog.

Carl Mørck gyilkossági nyomozó egy arrogáns, lekezelő stílusú, megszállott alak volt. A jobb napjain. Azonban egy átgondolatlan döntése következtében egy kollégája meghal, legjobb barátja lebénul, ő pedig súlyos sérülést szenved. Visszatértét követően az önmarcangoló, bűntudattól terhelt rendőrt kinevezik a Q-ügyosztály „élére”, amelynek célja az elmúlt húsz év lezáratlan ügyeinek rendszerezése és ellenőrzése. Társaként a nyomozói tapasztalattal nem rendelkező, ám gyakorlatias és gyors észjárású Assadot jelölik ki, aki számára még ez a megbízás is megváltást jelent.

A Q-ügyosztály sorozatról

A sorozat a dán Jussi Adler-Olsen által írt regényeken alapul. A 2007-ben indult könyvsorozat már a hetedik epizódjánál jár, amelyből egyelőre ugyan csak az első három került megfilmesítésre, viszont az osztatlan anyagi és kritikai siker miatt biztosított a további adaptációk elkészülte is.

A filmek általános jellemzője, hogy ipari mennyiségű zsánersablont tartalmaznak és stílusuk is teljesen Hollywood-kompatibilis, azonban remek felépítésüknek, reális hangvételüknek, nyomott és erős atmoszférájuknak.

A zseniális színészi játéknak köszönhetően a modern krimi műfajának élvonalába tartoznak. A legfőbb pozitívumot az adja, hogy a mindhárom forgatókönyvet jegyző Nikolaj Arcel, a kiégett és antiszociális Mørcköt alakító Nikolaj Lie Kaas, illetve az elevenebb és vidámabb életszemléletű Assadot megformáló Fares Fares fantasztikusan ráérzett a két főszereplő karakter szimbiózisszerű, ám nem konfliktusmentes kapcsolatára.

Sztori

A 2013-as Nyomtalanul sztorija szerint miután a két nyomozó megkezdi munkáját a kezdetben teljesen jelentéktelen ügyosztály megbízottjaként, Mørck egy teljesen egyértelmű öngyilkossági ügy aktájában anomáliákat vesz észre.

A széria bevezető alkotása számos olyan jeggyel rendelkezik, mely a két folytatására is jellemző, mint például a visszafogott tempójú, hatásos, ám egyáltalán nem bonyolult történet, a nyomozásra és karakterekre helyezett fókusz, a főszereplők brutális mértékű cigarettafogyasztása, illetve Mørck figurájának mentális pokoljárása. A 96 perces film rendezője Mikkel Nørgaard volt, aki a második filmnél is direktorként működött közre.

A 2014-es Fácángyilkosok majdnem kétórás hossza ellenére jóval mozgalmasabb és komplexebb hatást kelt elődjénél. A két nyomozó ezúttal egy meggyilkolt ikerpár ügyében kezd nyomozni, miután apjuk öngyilkosságot követ el azt követően, hogy Mørck visszautasítja a feldúlt és megtört férfi segítségkérését. A nyomok egy prominens bentlakásos iskola volt tanulóihoz vezetnek, akik befolyásukkal folyamatosan akadályozni próbálják a rendőrök előrehaladását. A film elején tűnik fel Rose Knudsen alakja (Johanne Louise Schmidt alakításában), aki a későbbiekben igen fontos személlyé válik az ügyosztály tevékenysége során.

A széria harmadik darabja, a 2016-os Palackposta a rendező- (Hans Petter Moland) és operatőrváltás következtében vizuális szempontból némileg nagyszabásúbb lett, mint a korábbi részek.

A történet ezúttal egy feltételezett sorozatgyilkos utáni nyomozásról szól, illetve felvet bizonyos kérdéseket a hittel kapcsolatban. A film különösen erős részét képezi Mørck karakterfejlődésének bemutatása, aki teljes kiégettsége folytán hol zombiként, hol az idegösszeroppanás szélén járva szenvedi végig a történetet, hogy aztán egy döbbenetesen erős, mélyen emberi pillanattal jutalmazza meg nézőt az alkotás végén.

Összességében véve a Q-ügyosztály széria 327 percnyi garantált szórakoztatást nyújt a krimit szeretőknek; klasszikus és letisztult stílusuknak, jó érzékkel megírt forgatókönyveiknek köszönhetően többszöri nézésre is alkalmasak. Külön öröm volt a magyar változatot hallgatni, mivel ezúttal egy igen színvonalas szinkront hozott össze az itthoni stáb.

Nyomtalanul (Kvinden i buret / Keeper of Lost Causes, 2013)

Hossz: 96 perc
Írta: Jussi Adler-Olsen és Nikolaj Arcel
Rendezte: Mikkel Nørgaard
Zene: Patrik Andrén, Uno Helmersson, Johan Söderqvist
Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Sonja Richter (A kelletlen útitárs), Mikkel Boe Følsgaard (Egy veszedelmes viszony)

Fácángyilkosok (Fasandræberne / The Absent One, 2014)

Hossz: 119 perc
Írta: Jussi Adler-Olsen, Nikolaj Arcel és Rasmus Heisterberg
Rendezte: Mikkel Nørgaard
Zene:Patrik Andrén, Uno Helmersson, Johan Söderqvist
Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Johanne Louise Schmidt, Pilou Asbæk (Ghost in the Shell), Sarah-Sofie Boussnina (A híd sorozat)

 

Palackposta (Flaskepost fra P / A Conspiracy of Faith, 2016)

Film hossza: 112 perc
Írta: Jussi Adler-Olsen és Nikolaj Arcel
Rendezte: Hans Petter Moland
Zene: Nicklas Schmidt
Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Johanne Louise Schmidt, Pål Sverre Hagen (Az eltűnés sorrendjében)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..