A Q-ügyosztály sorozat: Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta

A skandináv krimi jó dolog. Carl Mørck gyilkossági nyomozó egy arrogáns, lekezelő stílusú, megszállott alak volt. A jobb napjain. Azonban egy átgondolatlan döntése következtében egy kollégája meghal, legjobb barátja lebénul, ő pedig súlyos sérülést szenved. Visszatértét követően az önmarcangoló, bűntudattól terhelt rendőrt kinevezik a Q-ügyosztály „élére”, amelynek célja az elmúlt húsz év lezáratlan ügyeinek rendszerezése és ellenőrzése. Társaként a nyomozói tapasztalattal nem rendelkező, ám gyakorlatias és gyors észjárású Assadot jelölik ki, aki számára még ez a megbízás is megváltást jelent.

A Q-ügyosztály sorozat háttere

A sorozat a dán Jussi Adler-Olsen által írt regényeken alapul. A 2007-ben indult könyvsorozat már a hetedik epizódjánál jár, amelyből négy rész került megfilmesítésre 2013 és 2018 között.

A filmek általános jellemzője, hogy ipari mennyiségű zsánersablont tartalmaznak és stílusuk is teljesen Hollywood-kompatibilis, azonban remek felépítésüknek, reális hangvételüknek, nyomott és erős atmoszférájuknak.

A zseniális színészi játéknak köszönhetően a modern krimi műfajának élvonalába tartoznak. A legfőbb pozitívumot az adja, hogy a mindhárom forgatókönyvet jegyző Nikolaj Arcel, a kiégett és antiszociális Mørcköt alakító Nikolaj Lie Kaas, illetve az elevenebb és vidámabb életszemléletű Assadot megformáló Fares Fares fantasztikusan ráérzett a két főszereplő karakter szimbiózisszerű, ám nem konfliktusmentes kapcsolatára.

A Q-ügyosztály sorozat filmjeiről

Nyomtalanul

A 2013-as Nyomtalanul sztorija szerint miután a két nyomozó megkezdi munkáját a kezdetben teljesen jelentéktelen ügyosztály megbízottjaként, Mørck egy teljesen egyértelmű öngyilkossági ügy aktájában anomáliákat vesz észre.

A széria bevezető alkotása számos olyan jeggyel rendelkezik, mely a két folytatására is jellemző, mint például a visszafogott tempójú, hatásos, ám egyáltalán nem bonyolult történet, a nyomozásra és karakterekre helyezett fókusz, a főszereplők brutális mértékű cigarettafogyasztása, illetve Mørck figurájának mentális pokoljárása. A 96 perces film rendezője Mikkel Nørgaard volt, aki a második filmnél is direktorként működött közre.

Fácángyilkosok

A 2014-es Fácángyilkosok majdnem kétórás hossza ellenére jóval mozgalmasabb és komplexebb hatást kelt elődjénél. A két nyomozó ezúttal egy meggyilkolt ikerpár ügyében kezd nyomozni, miután apjuk öngyilkosságot követ el azt követően, hogy Mørck visszautasítja a feldúlt és megtört férfi segítségkérését. A nyomok egy prominens bentlakásos iskola volt tanulóihoz vezetnek, akik befolyásukkal folyamatosan akadályozni próbálják a rendőrök előrehaladását. A film elején tűnik fel Rose Knudsen alakja (Johanne Louise Schmidt alakításában), aki a későbbiekben igen fontos személlyé válik az ügyosztály tevékenysége során.

Palackposta

A széria harmadik darabja, a 2016-os Palackposta a rendező- (Hans Petter Moland) és operatőrváltás következtében vizuális szempontból némileg nagyszabásúbb lett, mint a korábbi részek.

A történet ezúttal egy feltételezett sorozatgyilkos utáni nyomozásról szól, illetve felvet bizonyos kérdéseket a hittel kapcsolatban. A film különösen erős részét képezi Mørck karakterfejlődésének bemutatása, aki teljes kiégettsége folytán hol zombiként, hol az idegösszeroppanás szélén járva szenvedi végig a történetet, hogy aztán egy döbbenetesen erős, mélyen emberi pillanattal jutalmazza meg nézőt az alkotás végén.

A 64-es betegnapló

A 64-es betegnapló a Q-ügyosztály sorozat utolsó része. A sztori elején néhány munkás egy befalazott szobában három mumifikált holttestet talál egy asztal köré ültetve. Carl és Assad azonnal nyomozásba kezd, az ügy felgyöngyölítését azonban akadályozzák azok, akiknek szembemegy az érdekeivel az igazság nyilvánosságra hozása, ráadásul a két nyomozó személyes ellentétei sem könnyítik meg helyzetüket.

Ez is érdekelhet:  Distorted (2018) ajánló és előzetes

A negyedik rész remekül sikerült: a főszereplők fantasztikusan játszanak kellő mélységgel bíró karaktereik bőrébe bújva, a történet izgalmas és fordulatos, ráadásul a hangulat is páratlanul jó. Méltó befejezés egy kiváló szériához.

Összességében véve a Q-ügyosztály széria 446 percnyi garantált szórakoztatást nyújt a krimit szeretőknek; klasszikus és letisztult stílusuknak, jó érzékkel megírt forgatókönyveiknek köszönhetően többszöri nézésre is alkalmasak. Külön öröm volt a magyar változatot hallgatni, mivel ezúttal egy igen színvonalas szinkront hozott össze az itthoni stáb. A negyedik részt követően a sorozat új stúdióhoz került, a két főszereplő karakterét pedig már más színészek keltik életre várhatóan 2020 őszén.

Nyomtalanul (Kvinden i buret / Keeper of Lost Causes, 2013) stáblista

 • Hossz: 96 perc
 • Írta: Jussi Adler-Olsen és Nikolaj Arcel
 • Rendezte: Mikkel Nørgaard
 • Zene: Patrik Andrén, Uno Helmersson, Johan Söderqvist
 • Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Sonja Richter (A kelletlen útitárs), Mikkel Boe Følsgaard (Egy veszedelmes viszony)

Fácángyilkosok (Fasandræberne / The Absent One, 2014) stáblista

 • Hossz: 119 perc
 • Írta: Jussi Adler-Olsen, Nikolaj Arcel és Rasmus Heisterberg
 • Rendezte: Mikkel Nørgaard
 • Zene:Patrik Andrén, Uno Helmersson, Johan Söderqvist
 • Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Johanne Louise Schmidt, Pilou Asbæk (Ghost in the Shell), Sarah-Sofie Boussnina (A híd sorozat)

Palackposta (Flaskepost fra P / A Conspiracy of Faith, 2016) stáblista

 • Film hossza: 112 perc
 • Írta: Jussi Adler-Olsen és Nikolaj Arcel
 • Rendezte: Hans Petter Moland
 • Zene: Nicklas Schmidt
 • Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Johanne Louise Schmidt, Pål Sverre Hagen (Az eltűnés sorrendjében)

A 64-es betegnapló (Journal 64 / The Purity of Vengeance) stáblista

 • Film hossza: 119 perc
 • Írta: Nikolaj Arcel, Bo Hr. Hansen, Mikkel Nørgaard és Jussi Adler-Olsen
 • Rendezte: Christoffer Boe
 • Zene: Anthony Lledo, Mikkel Maltha
 • Főszerepben: Nikolaj Lie Kaas (Egy gyilkos ügy), Fares Fares (Zsernyákok), Johanne Louise Schmidt, Fanny Bornedal, Anders Hove.

IMDB link a négy részhez.

Ez is érdekelhet:  Revolver - Jason Statham és Guy Ritchie alulértékelt mesterműve
q-ügyosztály sorozat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .