Röviden az Underworld filmekről

Az Underworld filmek már az ötödik epizódnál járnak és úgy látszik, hogy a széria tovább fog bővülni. Következő cikkünkben az eddig darabokról írtunk.

Az Underworld filmek

Underworld (2003)

A sorozat bevezető alkotása a Mátrix vizuális esztétikájának és a klasszikus vámpír-, illetve vérfarkasfilmek kötelező elemeinek összeházasításából született. A Budapesten forgatott film alacsony költségvetése ellenére is látványos akciójelenetekkel és erős atmoszférával büszkélkedhet, azonban karaktereinek kidolgozottsága hagy némi kívánnivalót maga után. Ez a sekélyesség a színészi játékra is rányomta a bélyegét, bár a férfi nézők számára bizonyára vigasz nyújt Kate Beckinsale domborpozitív latexruházata.

Hossz: 121 perc
Írta: Kevin Grevioux, Len Wiseman, Danny McBride
Rendezte: Len Wiseman
Zene: Paul Haslinger
Főszerepben: Kate Beckinsale (Börtönpalota), Scott Speedman (Animal Kingdom sorozat), Michael Sheen (Frost/Nixon), Bill Nighy (Igazából szerelem), Sophia Myles (A kívülálló)

Underworld: Evolúció
(Underworld: Evolution, 2006)

Az előző epizód 23 millió dolláros költségvetése majdnem megduplázódott a második részre, ami tempó, hangulat és látvány szempontjából komoly változásokat hozott. A történet teljes egészében az előző rész sztorijára épít, azonban az Evolúció jellege sokkal pörgősebb, az akciójelenetek pedig nagyszabásúbbak lettek. A forgatókönyv karakterek terén nem lett mélyebb és a látványvilág sem lett olyan elegáns, mint az előző film esetében, viszont Kate Beckinsale és a latex viszonya szerencsére változatlan maradt.
Hossz: 106 perc
Írta: Kevin Grevioux, Len Wiseman, Danny McBride
Rendezte: Len Wiseman
Zene: Marco Beltrami
Főszerepben: Kate Beckinsale (Börtönpalota), Scott Speedman (Animal Kingdom sorozat), Tony Curran (Az ellenállás városa sorozat), Derek Jacobi (A király beszéde)

Underworld: A vérfarkasok lázadása
(Underworld: Rise of the Lycans, 2009)

Az első film előzményeként szolgáló alkotás rendezői székébe Len Wiseman helyett meglepő módon az a bizonyos Patrick Tatopoulos ült, aki látványtervezőként olyan címeknél működött közre, mint a Csillagkapu, a Pitch Black vagy az Én, a robot (illetve az előző két Underworld). Az alternatív Rómeó és Júlia történet ugyan nem feltétlenül igényelt volna egy önálló filmet, azonban Michael Sheen erőteljes alakítása a középszer fölé emeli az alkotást. Bill Nighy szintén visszatért a prequelhez, azonban az aktuális eyecandy szerepét itt nem Kate Beckinsale, hanem a szintén vonzó és karakteres Rhona Mitra töltötte be.
Hossz: 92 perc
Írta: Danny McBride, Dirk Blackman, Howard McCain, Len Wiseman, Robert Orr
Rendezte: Len Wiseman
Főszerepben: Michael Sheen (Frost/Nixon), Rhona Mitra (Az utolsó remény sorozat), Bill Nighy (Igazából szerelem), Kevin Grevioux (Underworld)

Ez is érdekelhet:  Ghost in the Shell: Páncélba zárt szellem 2017

Underworld: Az ébredés
(Underworld: Awakening, 2012)

A széria egyes epizódjaihoz képest szokatlanul magas 70 millió dolláros költségvetésből készült negyedik rész rebootszagú sztorija egy teljesen új helyzetbe dobta bele kedvenc latexruhás főhősnőnket. A korábbi gótikus hanguatot szinte teljesen nélkülöző darab nettó 75 percének nagy részét korrekt módon levezényelt akciójelenetek teszik ki, úgyhogy bonyolult történetre itt sem kell számítania a nézőnek.

Hossz: 88 perc
Írta: Len Wiseman, John Hlavin, J. Michael Straczynski, Allison Burnett
Rendezte: Måns Mårlind és Björn Stein
Zene: Paul Haslinger
Főszerepben:Kate Beckinsale (Börtönpalota), Stephen Rea (X polgártárs), Michael Ealy (Emberi tényező sorozat), Theo James (A kívülálló franchise), India Eisley (Az amerikai tini titkos élete sorozat), Charles Dance (Trónok harca)

Underworld: Vérözön
(Underworld: Blood Wars, 2016)

Négy sekélyes forgatókönyv után a változatosság kedvéért most egy identitászavaros jött. Az új írók érezhetően bővíteni próbálták a fantáziátlanná váló Underworld filmek univerzumát, azonban a magyarázó flashbackek és a korábbi részekre való túlzott alapozás, illetve a nulldimenziós antagonista karakterek miatt borult az egyensúly. Az erőltetett alibisztori mellett a látvánnyal is voltak bajok, hiszen a képi világ túl sötét lett, az akciójelenetek koreográfiája és a vágás pedig végtelenül sutára sikerültek.
Hossz: 91 perc
Írta: Cory Goodman, Kyle Ward
Rendezte: Anna Foerster
Zene: Michael Wandmacher
Főszerepben: Kate Beckinsale (Börtönpalota), Theo James (A kívülálló franchise), Lara Pulver (Da Vinci démonai sorozat), James Faulkner (Trónok harca), Tobias Menzies (Trónok harca), Charles Dance (meglepő módon megint Trónok harca)

Mit hoz a jövő?

A film elkészülte előtt arról keringtek pletykák, hogy a Vérözön lesz a széria záróepizódja, most viszont úgy tűnik, hogy Kate Beckinsale még egy folytatásban biztosan feltűnik, illetve egy tévésorozat előkészületei is megkezdődtek. Remélhetőleg az ez után érkező Underworld részek némileg magasabb színvonalat hoznak majd.

Ez is érdekelhet:  2017-es filmek #5: Futottak még 2.
Az Underworld részek tartalamai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .