Az elfogás

2022-es keménycsajos trash minisorozatunk záró darabja mi lehetne más, mint egy dögunalmas Netflix akciófilm, Az elfogás.

Sztori

Terroristák atombombákkal fenyegetik az Egyesült Államokat, akik meg akarják szerezni a védelmi elfogó rakéták felett is az irányítást, hogy tervük sikerét biztosítsák. Az irányítóközpontot viszont egy vérbeli profi, JJ Collins százados (Elsa Pataky) védelmezi.

Az elfogás rövid kritika

Az elfogás akár jó móka is lehetett volna, mert jobb pillanataiban remekül megidézte a kilencvenes évekbeli filléres B-kategóriás Die Hard-klónok stílusát. Világmentés szűkös költségvetésből, műanyag díszletek, klisés sztori, sírvaröhögős logikai marhaságok, egyszemélyes hadseregként funkcionáló dögös főhősnő irreális, rosszul vágott akciójelenetekben satöbbi, satöbbi. Tökéletes recept egy igazi kis bűnös élvezethez.

A probléma ott kezdődött, hogy valaki szerint a filmet meg kellett tölteni teljesen komolyan gondolt sablonfeminista és szociopolitikai nagyotmondással is. Hogy egy alkotásnak ilyen üzenete legyen, teljesen rendben van – ha azt a megfelelő (színvonalú) műbe teszik bele és a isdemagóg általánosító klisék helyett a való világban előforduló helyzeteket mutatnak be. Egy agyatlan keménycsajos B-kategóriás akciófilm viszont pont nem a legjobb alap erre – a bulifaktor így odavész, az alkotás pedig két szék között a szakadékba zuhan. 

Az elfogás viszont azon bukik el leginkább, hogy teljesen rosszak az arányai. Amikor pörög, akkor a maga olcsó B-kategóriás szintjén működik, de túlbeszélt filmként sokszor leül és a felszínes klisék, valamint a felesleges időhúzás miatt néha egyenesen dögunalmassá válik. A sablonos és mélység nélküli „üzenet” is belefért volna egy feszes, pörgős, akciódús 80 percbe, amitől talán nem esett volna szét ennyire az alkotás a súlytalan komolykodás és az agyhalott akciófilmes klisék ellentéte miatt. Ráadásul a finálé greenscreenes bénázása se segített a helyzeten.

Pozitívum? Elsa Pataky jó formában volt, Luke Bracey pedig egész korrekt alakítást nyújtott a főgonosz szerepében.

Az elfogás előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Interceptor,
  • megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: akciófilm, kalandfilm, dráma,
  • játékidő: 99 perc,
  • rendezte: Matthew Reilly,
  • írta: Matthew Reilly, Stuart Beattie,
  • főszerepben: Elsa Pataky, Luke Bracey, Aaron Glenane,
  • zene: Michael Lira,
  • fényképezte: Ross Emery,
  • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Keresés
az elfogás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .