Crisis

A Crisis egy fontos témával, az amerikai opioid-válsággal foglalkozó dráma / bűnügyi thriller.

Sztori

A film története három szálon fut, melyek mindegyike az amerikai opiod-válsághoz kapcsolódnak. 

 1. Egy egyetemi professzor (Gary Oldman) egy oxikodon leváltására tervezett gyógyszer mellékhatásait fedezi fel, mellyel egy hatalmas gyógyszercég érdekeinek mond ellen. 
 2. Egy gyászoló anya (Evangeline Lilly) fia halálának körülményeit akarja kideríteni.
 3. Egy beépített rendőr (Armie Hammer) egy főként oxyt terjesztő droghálózat legfelsőbb embereit akarja rács mögé küldeni.

Crisis kritika

Szóval a Crisis drámaként hatásos, bűnügyi thrillerként viszont nem a legjobb.

A hideg képek, rideg, téli hangulat remek alapot ad mindkét vonalnak, azonban a drámai rész a színészi játéknak és a (javarészt) átélhetőbb helyzeteknek köszönhetően jobban működik. A három vonal három főszereplője közül Evangeline Lilly alakítását éreztem a legerősebbnek gyászoló, okokat kereső anyaként. Gary Oldman is jó volt a nehéz helyzetbe kényszerített, esendő professzor szerepében. A szálak közül viszont Oldmané lett a legjobb – a másik kettővel kapcsolatos problémák lentebb szerepelnek.

Armie Hammer színészi szempontból felemás, marketing szempontból pedig utólag egyenesen katasztrofális választásnak bizonyult a személye ellen felhozott súlyos vádak miatt. Alakításának egy része túl intenzív volt. Amikor karaktere személyes problémáiról volt szó, vagy rendőrként volt jelen, akkor ez a szituációk miatt rendben is lett volna, viszont alvilági figuraként minimum nagyon gyanúsan kétségbeesettnek, erőszakosnak és idegbetegnek tűnt. Nem maga az idegesség volt a probléma, hanem a helyzet hiteltelensége is, Ide vagy nyugodtabb alakítás kellett, vagy hogy a forgatókönyv érzékeltesse a társai bizalmatlanságát karakterével szemben. Ráadásul pont ő volt a leginkább „lecserélhető” a színészek közül: jelenléte egyfajta maszkulin kompenzációnak érződött, a karakterét viszont más is meg tudta volna oldani így – egyszerűen nem volt a legeredetibb a figura.

Míg a film drámaként jól teljesít, krimiként már gyengébb. Habár a hideg atmoszféra segített a helyzeten, a nyomozások jócskán le voltak egyszerűsítve – ilyen alapon te vagy én is fel tudnánk deríteni egy komplett bűnszervezetet pár óra netezéssel és némi pénzügyi kiadással. Érthető, hogy ezt a részt nem bonyolították túl az időtényező miatt, de azért a túlzottan faék egyszerű húzások (és klisék) se jelentik a legjobb megoldást.

Ez is érdekelhet:  Angol idézetek filmekből magyar fordítással

Azonban még ha messze nem is volt tökéletes a film, kellően decens lett a fontos és súlyos témához illő módon. Az oxy probléma lehet, hogy csak Amerikában merül fel, de a gyógyszer, drog és alkoholfüggőség világszerte rengeteg közvetett és közvetlen áldozat szed. Beszélni KELL róla. A munkahelyeimen és magánéletemben személyesen is elég emberrel találkoztam, aki stresszhelyzetben rendszeresen bepattintott egy-két Xanaxot, vagy ráivott a Rivotrilra. Bár ők még legalább legálisan csinálták, a probléma nem csak a nyugati társadalmat sújtja. Itt legfeljebb kevesebb hardcore függőt látunk. 

Crisis ajánló

Jarecki nagyon ráérzett a hangulatra, Lilly és Oldman pedig kiváló alakítást nyújtott a szálán, ráadásul a film fináléja is egészen jól sikerült. A szálak összefűzése jól sikerült, egyedül talán az egy-két pillanatnál bakizó vágást említeném meg technikai szempontból. Ám az összkép csak az „inkább jó” szintet éri el. Láttunk már hasonló filmet, a krimi vonal egy kicsit túl egyszerű lett és Hammer sem volt a legjobb benne.

Előzetes

Stáblista

 • Megjelenés éve: 2021,
 • műfaj: dráma, krimi, thriller,
 • játékidő: 118 perc,
 • írta és rendezte: Nicholas Jarecki,
 • főszerepben: Evangeline Lilly, Gary Oldman, Armie Hammer, Greg Kinnear, Michelle Rodriguez, Luke Evans, Lily-Rose Depp,
 • fényképezte: Nicolas Bolduc,
 • zene: Raphael Reed,
 • a film IMDB oldala.
crisis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .