Ex Machina

Az Ex Machina szép a felszínen, de újat nem tud mutatni – amit pedig mond, az még egyenesen káros is a technológiai szempontból kevésbé tájékozott nézők számára.

Sztori

Egy fiatal informatikust (Domhall Gleeson) egy isten háta mögötti helyre visznek, hogy egy mesterséges intelligenciával  (Alicia Vikander) és különc alkotójával (Oscar Isaac) dolgozzon együtt.

Ex Machina kritika

Szóval az Ex Machina egy nagyon igényes megjelenésű, hangulatos film, kiváló színészi alakításokkal. Az öntudatra ébredő gép és az ember viszonya mindig is egy izgalmas kérdéskör marad, úgyhogy a film témaválasztása is rendben van. 

Na meg a látvány, hát az tényleg fantasztikus. Nem egy óriás akcióorgiáról van szó, hanem arról, ahogy a sci-fi technológiát az alkotók a hétköznapias világba helyezték. Alex Garland rendező és a designért, valamit az effektekért felelős szakemberek is fantasztikus munkát végeztek.

Csak az a gond ezzel az egésszel, hogy a film jól indul, szép is marad a felszínen, de igazából ezer éve lerágott csont klisékre fut ki. És bár Alex Garland össze tud hozni egy filmen belül meglepő finálét, igazából nem menti a helyzetet, hogy a film sok évtizedes, vagyis inkább évszázados sablonoknál ragad le. A tehetséges alkotókban, színészekben és az alapszituációban nagy potenciál rejlett, de az egész elmegy egy kellemetlenül hatásvadász irányba. Se sci-fi, se drámai viszonylatban semmi újat, semmi érdekeset vagy egyáltalán relevánsat nem tud mutatni az alkotás.

És ami személyesen bosszant az egészben, hogy az Ex Machinával kvázi szubzsáner született, mely csinos, visszafogott látvány és emberközelibb nézőpont mellett vizsgálja az öntudatra ébredő mesterséges intelligencia és az ember viszonyát. Csak éppen az ide tartozó filmek mindig ugyanarra az irreális és hatásvadász marhaságra futnak ki, amire ez az alkotás is.

Ex Machina előzetes

Stáblista

  • Megjelenés éve: 2014,
  • műfaj: sci-fi, dráma, thriller,
  • írta és rendezte: Alex Garland,
  • főszerepben: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac,
  • zene: Geoff Barrow és Ben Salisbury,
  • fényképezte: Rob Hardy,
  • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Thor: Ragnarök kritika
ex machina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .