The Outpost (2020) ajánló és előzetes

A The Outpost a 2009. október 3-án, Afganisztánban lejátszódott kamdeshi csata előzményeit és eseményeit dolgozza fel meglehetősen emberközeli szemszögből. Egy por- és verejtékszagú amerikai háborús film nyál nélkül.

Történet

Afganisztán, 2009. október 3.: a tálib erők megtámadták a pakisztáni határtól néhány mérföldre fekvő, szinte védhetetlen helyőrséget, mely a Combat Outpost Keating névre hallgat. A helyőrség három merek hely tövében, stratégiailag katasztrofális helyen fekszik; a tálibok körülbelül 400 fős haderejükkel fölényben vannak az 55 amerikaiak oldalán harcoló katonával szemben, ráadásul a segítség is távol van. 

Az alkotás a csatában kulcsszerepet játszó Clint Romesha staff seargent könyvén alapul. Bemutatja a résztvevő katonákat és a fegyveres konfliktus kitöréséhez vezető eseményeket, és magát a csatát is.

Rövid kritika

A The Outpost intenzív filmélmény.

Szerkezete a klasszikus formát követi: a körülbelül bruttó két órás film első felében megismerkedünk a táborban és a tábor körül uralkodó helyzettel (az időben folyamatosan előre ugorva), illetve a katonákkal, majd elszabadul a pokol és a csata eseményeit követhetjük végig.

A filmnek két hatalmas erőssége van: a feszültségkeltés és a realisztikus érzet. Fel-fel bukkannak ugyan más háborús filmekből ismerős dolgok, azonban a katonák hús-vér embereknek tűnnek, a helyzet eszkalálódását az ő szemszögükből látjuk, a csata során pedig extrém heroizmus helyett a totális káosz érzését élhetjük át. 

Nincs emelkedett zenével megtoldott zászlólengetés. Nincsenek beszélő fejek. Nincs tökéletes jellemű hősies főszereplő. Nincsenek nagytotálban mutatott grandiózus akciójelenetek. Idegesség van, kiszolgáltatottság, átgondolatlan parancsok a távolból, majd mocsok, vér, adrenalin és brutális súlyú taktikai döntések.

A The Outpost tisztelettel nyúl a témájához, és már-már intim közelségből adaptálja az eseményeket, erőteljes túlzások nélkül. Hogy politikai téren mit mond az alkotás, azt pedig a nézőnek kell eldöntenie.

The Outpost ajánló

Remek színészi játék, kellemetlen feszültség, kaotikus csata, realisztikus megközelítés. A néző kap ugyan ismerős elemeket és a CGI is eléggé CGI, de ezek a negatívumok eltörpülnek a pozitívumok árnyékában.

Ez is érdekelhet:  A múlt pengéi

Jó film.

The Outpost előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Outpost,
  • a kiadás éve: 2020,
  • játékidő: 123 perc,
  • műfaj: akciófilm, dráma, történelmi
  • főszerepben: Scott Eastwood, Caleb Landry Jones, Orlando Bloom, Jack Kesy, Cory Hardrict
  • rendezte: Rod Lurie,
  • írta: Paul Tamasy, Eric Johnson, Jake Tapper,
  • zene: Larry Groupé,
  • a film IMDB linkje.
The Outpost (2020) ajánló és előzetes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .