Az igazság bajnokai

Az igazság bajnokai az ellentétek filmje.

Sztori

Egy tragikus metró katasztrófát követően három furcsa tudós és egy sztoikus katona nyomozásba kezd, hogy megtalálják a felelősöket és bosszút álljanak rajtuk.

Az igazság bajnokai kritika

A Az igazság bajnokai egy fantasztikus film, ami teljesen ellentmondó elemekből áll, mégis remekül működik.

A film több szempontból is furcsa. Az egész alkotást áthatja a skandináv ború, ám nem hiányoznak belőle a sírva röhögős poénok. Egyszerre bosszúfilm, ami végigmegy a zsánerkliséken és megvannak benne a trendi akciófilmek realisztikusabb érzetű akciójelenetei és brutalitása, de közben abszurd fordulatokkal és szatirikus húzásokkal parodizálja ki a műfajt. Sőt, nem is csak kiparodizálja azt, hanem valóban komoly és emocionális szempontból súlyos pillanataiban megkérdőjelezi magának a bosszúnak a létjogosultságát és morális hátterét. 

Főszereplői szerethető, ám esetlen és szerencsétlen figurák, kivéve éppen azt az antihős alakot, aki a klasszikus bosszúfilmeknél mindig középpontban van. Az „antihős” itt valóban antihős: jól képzett és hatékony gyilkológép, de túlzott kegyetlensége és kiégettségével csak fájdalmat okoz érzékeny és szeretetéhes lányának. Ami jó hír lehet a mai világban, hogy az érzelmek is a érdekelnek végre valakit, nem csak hogy jól nézzen ki a fényes latex nadrágban. A bosszúfilmek leegyszerűsített motivációi és idealizált érzelmi viszonyai helyett komplex kapcsolatokat és súlyos kérdéseket kapunk. Összetett, realisztikus nyomozásra viszont ne számítsunk, erre szerencsére nem is törekszik az alkotás.

A lassú, moralizálós bosszúdrámák persze nem ritkák, viszont a Az igazság bajnokai sokkal tovább viszi ezt a koncepciót és a megszokott zsánereszközök felhasználásával vagy kiforgatásával egy szatirikus antibosszúfilmmé is válik. És ezt úgy teszi, hogy a végeredmény egy hatásos, konzisztens alkotás, ami drámailag is üt, miközben szórakoztat is.

Az igazság bajnokai előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Retfærdighedens ryttere,
  • angol cím: Riders of Justice,
  • kiadás éve: 2020,
  • műfaj: krimi, vígjáték, akciófilm, dráma,
  • játékidő: 116 perc,
  • rendezte: Anders Thomas Jensen,
  • írta: Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel,
  • főszerepben: Mads Nikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro, Roland Møller,
  • zene: Jeppe Kaas,
  • fényképezte: Kasper Tuxen,
  • a film IMDB oldala.
Ez is érdekelhet:  Trisztán és Izolda - Szerelem az anakronizmusok idején
az igazság bajnokai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .