Trisztán és Izolda – Szerelem az anakronizmusok idején

A Trisztán és Izolda egy kellemes hangulatú romantikus kalandfilm, ami a klasszikus történetet újraértelmezve és kissé megváltoztatva dolgozta fel.

Sztori

A sötét középkor korai éveiben az írek az egymással marakodó angol törzsek közti viszályt fenntartva uralkodtak. Amikor az angolok megpróbáltak egymással szövetkezni, az írek kegyetlen megtorlással válaszoltak – így árvult el Trisztán is, akit szülei halála után a cornwalli király, Mark saját fiaként nevelt fel. Az események úgy alakulnak, hogy Trisztán, Mark és Mark fiatal felesége, az ír Izolda között szerelmi háromszög jön létre…

Trisztán és Izolda

A Trisztán és Izolda messze nem a legmélyebb romantikus dráma és nem is a klasszikus legenda legpontosabb adaptációja. Viszont mégis egy szerethető film, köszönhetően a remekül eltalált hangulatának és a decens színészeknek.

Az atmoszféra az alkotás legerősebb részét jelenti: Kevin Reynolds rendező, Arthur Reinhart operatőr és Anne Dudley zeneszerző tökéletesen eltalálták az arányokat, amelynek eredménye egy gyönyörű audiovizuális élményt nyújtó, ám nem hivalkodó alkotás lett. A film rengeteget profitált ebből, mivel története, karakterei nem lettek túlzottan mélyek – ezen szerencsére a színészek is sokat segítettek. James Franco szimpatikus volt a lojalitás és szerelem között őrlődő fiatal lovag szerepében, Sophia Myles megadta Izolda karakterének a szükséges hétköznapi bájt, hogy a néző empátiát érezhessen érzelmei és döntései iránt, Rufus Sewell pedig rendkívüli visszafogottsággal és szolid karizmával keltette életre a bölcs, apafiguraként szolgáló király karakterét. A negatívabb figurák sem lettek túlzottan kidolgozottak, de a casting ott is rendben volt.

A történet meglehetősen szabados megközelítéssel adaptálta a Tristan és Iseult legendáját: habár a történet hasonló mederben halad, bizonyos elemeket mellőz vagy teljesen megváltoztat a két alapváltozathoz képest. Maga a romantikus vonal ettől függetlenül egészen jól működik, a kritikusabb néző úgyis inkább a kissé vékony karaktereket vagy az itt-ott feltűnőbb anakronisztikus hibákat fogja felróni a filmnek. (Idézett művek, magatartás, megjelenés, satöbbi.)

Ez is érdekelhet:  Black Site

Habár talán egy kicsit felszínes a film, nem egy igazi tengerparti esküvő a kellemes audiovizuális stílusának és a jó színészeknek köszönhetően egy jobban sikerült romantikus kalandfilm lett a Trisztán és Izolda. Nem a legemlékezetesebb darab, de vannak szerethető pillanatai.

Trisztán és Izolda előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Tristan + Isolde, 
  • kiadás éve: 2006,
  • játékidő: 125 perc,
  • rendezte: Kevin Reynolds,
  • írta: Dean Georgaris,
  • főszerepben: James Franco, Sophia Myles, Rufus Sewell, Mark Strong, David O’Hara, Henry Cavill,
  • zene: Anne Dudley,
  • fényképezte: Arthur Reinhart,
  • a film IMDB oldala.
trisztán és izolda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .