Bandit

A Bandit a The Flying Bandit néven elhíresült törvényenkívüli történetén alapul, aki 59 bankot és ékszerboltot rabolt ki erőszak nélkül Kanadában. 

Sztori

Egy kisstílű bűnöző megszökik a börtönből, az USÁ-ból Kanadába utazik és új személyazonosságot vesz fel… majd egyetlen pisztolylövés vagy erőszakos cselekedet nélkül elköveti az ország történetének leghosszabb bankrablás-sorozatát.

Bandit kritika

A Bandit egy kellemes tempójú, szórakoztató krimi, ami Josh Duhamel rendkívül megnyerő alakításának és a könnyed, de nem komolytalan hangulatának köszönhetően az idei év egyik legnagyobb meglepetése lett.

BondIt-szint?

Persze papíron az alapok nagyjából rendben voltak, viszont a háttérben álló BondIt Holding az utóbbi években a The Asylumnál is cikibb színvonalú szeméttel árasztotta el a B-kategóriát, ráadásul Mel Gibson sem feltétlenül a legjobb filmekben vállalt szerepet, szóval nem volt garancia semmire. (Gibson konkrétan mintha azokat a szerepeket vállalta volna, amikre Bruce Willis épp nem ért rá.)

Sokkal jobb.

A Bandit viszont egy jó film lett.

Ami jó benne, hogy készítői ügyesen éreztek rá az egyensúlyra, legfőképpen a főszereplő karakterének felépítésénél. Remekül érzékeltették az abszurd történet társadalmi hátterét, de azért a fiktív Flying Bandit csípős kommentárján keresztül az is egyértelművé válik, hogy az nem mentség volt számára. Szimpatikus és öntudatos figuraként mutatják be, ugyanakkor gyengeségein keresztül hőst sem faragnak belőle. De a forgatókönyv nem működött volna a megfelelő színész nélkül – és a fene egye meg, sose gondoltam volna, hogy Josh Duhamel valaha ilyen jó alakítást nyújt majd bármiben. Sármos, humoros, megnyerő – karizmája (és beszédstílusa) pedig olyan benyomást keltett, mintha egy fiatal, energikus, ambiciózus Vince Vaughnt látnék újjászületve. 

(Off-topic, de Vaughn krimi irányú karrier-reneszánsza tulajdonképpen a vígjáték-szerepei előtti korai éveinek kései folytatása.)

A filmen itt-ott észre lehet venni, hogy nem lehetett túl magas a költségvetése, de ez nem válik hátrányára. Az atmoszférateremtés ügyes és ötletesek a kikacsintós poénok, a helyszínek, díszletek és kellékek jól működnek, és a színészi alakítások Duhamelen kívül is jók. Gibson karizmából lehozza figuráját, Elisha Cuthbert bájos és cuki, Nestor Carbonell pedig nagyon menő a Flying Banditet kergető nyomozó szerepében (és remek ironikus poénjai is vannak).

Ez is érdekelhet:  A Poszeidon-katasztrófa

Összességében véve csak ajánlani tudom a filmet. Szórakoztató, van szíve, Duhamel pedig remekel. Talán nem a legeredetibb, bár furcsa ezt leírnom – oké, filmes eszközei talán nem azok, de jelen esetben a valóság írta az abszurd történetet, ami aztán az elkövetkező évtizedben számos filmkészítőt megihletett.

Bandit előzetes

Stáblista

  • A megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: krimi, dráma, thriller,
  • játékidő: 126 perc,
  • rendezte: Allan Ungar,
  • írta: Kraig Wenman, Robert Knuckle,
  • főszerepben: Josh Duhamel, Elisha Cuthbert, Nestor Carbonell, Mel Gibson,
  • zene: Aaron Gilhuis,
  • fényképezte: Alexander Chinnici,
  • a film IMDB oldala.
bandit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .