The Goodfellas

A hollywoodi filmes ópuszok között kiemelt helyet foglalnak el és hatalmas népszerűségnek örvendenek a gengszterfimek. Ezeknek a klasszikus változatai alapvetően a múlt század harmincas éveiből merítik az inspirációt, ami érthető is, hiszen az akkori jogszabályi szigorításokkal egy rettenetesen nyereséges üzletág vált elérhetővé és nyújtott meggazdagodási lehetőséget az alvilági köröknek.

Ez a miliő kedvezett az ún. olasz-amerikai bandák létrejöttének, akik remekül kihasználták az így keletkezett piaci rést és megerősödtek, illetve hamarosan megkezdődtek az ellentétek a különböző csoportok között. Ez pedig a gengszterfilmek számára aranybánya volt, hiszen bemutatták az ilyen klánok működését, a korabeli hangulatot és az olyan kaszinók, mint amilyen a topkaszino.com fényűző világát. Minden idők legnépszerűbb gengszterfilmjében, a Keresztapában is bőven láthatunk kaszinójeleneteket.

Scorcese gengszterfilmje

man g6097f72be 1280 1024x748 - The Goodfellas

Image by mollyroselee from Pixabay

Ha gengszterfilmekről van szó, többségüknek a már említett Keresztapa ugrik be, ami nem véletlen, hiszen a filmes világranglista szerint ebben a kategóriában ez számít minden idők legjobb maffiózók filmjének. Közvetlenül mögötte, a második helyen azonban Martin Scorsese The Goodfellas, vagy magyarul Nagymenők című alkotása található.

A Nagymenőkben olyan szereplői gárda vonul fel, mint Robert De Niro, Joe Pesci és Samuel L. Jackson, a film pedig hat Oscar-jelölést kapott. A díjeső ugyan elmaradt, de azért Pesci elvitte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát. Az pedig, hogy mindössze egy Oscart kapott a film, egyáltalán semmit nem vesz el az értékéből, a díjazás amúgy is egy erősen szubjektív dolog.

A film félig-meddig valós eseményeken alapul és Henry Hill felemelkedését, majd bukását mutatja be, vagyis a Keresztapához hasonlóan itt is az olasz-amerikai alvilágba nyerhetünk betekintést, a már említett zseniális színészek tolmácsolásában.

Élethű ábrázolás

Henry Hill, akit a filmben Ray Liotta jelenít meg, ír és olasz szülők gyermeke, aki New York egyik munkás negyedében nő fel, amelyet az olasz bandák uralnak. Szegény, melósok gyerekeként tátott szájjal figyeli az olasz maffiózókat, akik az ő szemében gazdagok, hatalmasak, mindenki retteg tőlük és drága autókkal járnak és ez jelenti számára az elérendő célt.

Ez is érdekelhet:  The Outpost (2020) ajánló és előzetes

Hill szépen lassan megy felfelé a maffia hierarchiájában, kereskedő lesz, a családi élete balhékkal teli. A börtönben a főnök tudta nélkül kezd el saját szakállára üzletelni, de az FBI viszont tud róla. Ezek után nem kell sokáig várni, hogy elszabaduljon a pokol.

A filmkritikusok szerint nem született még egy film, ami élethűbben adná vissza, hogy is nézett ki az ötvenes évek maffiózó miliője. Scorsese három évvel a The Goodfellas után, 1995-ben még egy gengszterfilmet forgatott, a Kaszinót. Rajongói között a mai napig folyamatos a vita, hogy a kettő közül melyik a jobb. Mi csak azt tudjuk mondani, nézd meg mindkettőt és döntsd el.

film gd212a1ab5 1280 825x510 - The Goodfellas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .