Creed – Apollo fia kritika

Ez a folytatás aztán tényleg messzemenően túltejesítette az elvárásokat.

Sztori

Adonis Johnson tehetséges huszonéves fiatal, akire előléptetés, kényelmes iroda és a jól szabott öltönyök biztonságos világa vár. Azonban ez nem mindig volt így: apját már születése előtt elveszítette, ráadásul házasságon kívüli kapcsolatból fogant, ezért édesanyja halála után magára maradt és nevelőintézetbe került. Szerencsére apja felesége magához vette és saját gyermekeként nevelte fel. Adonis azonban nem tudja elviselni ezt a nyugodt életet, hiszen nem más, mint Apollo Creed vére csörgedezik az ereiben. Miután hátrahagyja karrierjét, hogy profi bokszolóvá válhasson, megkeresi apja régi ellenfelét és jó barátját, a visszavonult Rocky Balboát.

Háttér

Sylvester Stallone úgy tervezte, hogy Rockyt nyugdíjba küldi a sorozat 2006-os hatodik részének megható és méltó befejezését követően. Azonban Ryan Coogler a fejébe vette, hogy leforgat egy hetedik részt, amiben Apollo Creed fia lenne a főszereplő, Rocky pedig élete legnagyobb harcát vívná meg, ezúttal a ringen kívül. Stallone a Deadline-nak adott interjújában elmondta, hogy először szkeptikus volt a fiatal író-rendezővel kapcsolatban, de a Fruitvale Station sikere után Coogler továbbra sem adta fel, így Stallone adott neki egy esélyt. Annak idején Sly is nagyrészt producerei bizalmának köszönhette a Rocky mindent elsöprő sikerét.

Vélemény

Bevallom őszintén, ha nem a trailert látva értesülök először erről a filmről, a semmiből feltűnő törvényen kívüli gyerek és a sokadik folytatás kapcsán felmerült volna bennem némi kis gyanakvás a várható minőséggel kapcsolatban, amolyan „Az utolsó akcióhős”-ből származó cinizmussal meghintve. Az előzetes azonban meggyőző volt, olyannyira, hogy nagyon várni kezdtem a filmet.

…és megérte. Nagyon megérte! Ugyanis Coogler és Stallone egy hihetetlenül jó filmet hozott össze az Apollo fia esetében. Sztori tekintetében ugyan nem mutat újat a forgatókönyv, de a színészi játéknak és a rendkívül kiegyensúlyozott, egyszerre modern és a korábbi részek előtt tisztelgő rendezésnek, illetve a fantasztikus koreográfiának és operatőri munkának köszönhetően igazán emlékezetes alkotást kaptunk. A film egyaránt folytatás is, spinoff is, illetve egyfajta „reboot” is, mivel már egy teljesen más közönségnek szól, mint a sorozat 1976-os nyitó alkotása, de ez semmit sem von le értékeiből.

Ez is érdekelhet:  Az igazság bajnokai

A főszereplő Michael B. Jordan fizikailag rendkívül tisztességesen felkészült a szerepre és színészi teljesítményére sem lehet panasz. Donnie érdekes karakter, akit nem lehetett egyszerű megformálni, mivel nagyon könnyen ellenszenvessé válhatott volna a dühe és féktelen bizonyítási vágya miatt. Ráadásul, míg annak idején Rockyval azért lehetett könnyen azonosulni, mert egy egyszerű, hétköznapi figura volt, aki csak embert próbáló küzdelem árán tudott felemelkedni, Adonis számára már adott volt egy rendkívül stabil és biztos háttér.

A fiú és Rocky között kialakuló szeretetteljes apa-fia kapcsolat és az egymás mellett folytatott harc adja az egész alkotás savát-borsát. És bár Adonis karaktere nem tökéletes, a hihetetlenül feszült és remekül sikerült filmvégi bokszmeccs során mutatott példaértékű küzdelme igazán motiválóan tud hatni a nézőre (a „TE IS VÉRZEL!” megszólalásával valami félelmetesen stabilan bebetonozták a karakter tökösségét és az iránta érzett szimpátiát).

Azonban volt valaki, aki ellopta a showt a fiatal tehetség elől. Ez a valaki pedig nem volt más, mint Sylvester Stallone, aki a megöregedett és a magányba belefásult Rockyként élete (egyik) legjobb alakítását nyújtotta. Drámai pillanatai rendkívül őszinték és meghatóak, egy ponton pedig sajnos valós tragédiára reflektálnak.

A film egyetlen gyöngébb része a romantikus szál. Habár a szereplők közti kémia és Bianca karaktere rendben van, a forgatókönyv több olyan klisés hibába dobja bele Adonis figuráját, amelyek tökéletesen felesleges műbalhénak érződnek a többi sokkal erőteljesebb és hatásosabb drámai jelenet mellett.

Végszó

Ezt az apróságot leszámítva viszont rendkívül szerethető, hangulatos és felemelő alkotás a Creed. Stallone és Jordan remek színészi játéka, az igazi Rockyra jellemző motiváló küzdelem és a páratlanul jól megrendezett bokszmeccsek miatt mindenkinek ajánlom ezt a filmet.

https://www.youtube.com/watch?v=qvAEX73ERv0

A film adatai:

Eredeti cím: Creed
Hossz: 133 perc
Bemutató: 2016. január 21.

Ez is érdekelhet:  Crisis
Rendező: Ryan Coogler
Író: Ryan Coogler, Aaron Covington
Szereplők: Michael B. Jordan (Adonis Johnson), Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Tessa Thompson (Bianca), Jacob ‘Stitch’ Duran (Stitch)
Zene: Ludwig Göransson
Producer: Irwin Winkler, Robert Chartoff, Charles Winkler, William Chartoff, David Winkler, Kevin King-Templeton, Sylvester Stallone

 

Apollo fia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .