Death Race – Halálfutam (2008) kritika

Az eredeti Halálfutam ihlette a népszerű Carmageddon játéksorozat, és igazi kultuszfilmmé vált. Érdemes volt elővetni ezt az alkotást? A kritikából kiderül.

Halááálfutham

Az USA gazdaságának összeomlásával a bűnözés fékevesztetté vált és az állami börtöni rendszer működésképtelenné vált. Az új, privatizált és morális kötelékekkel nem rendelkező büntetés-végrehajtási intézmények egyike Terminal Island, ami otthona az úgynevezett Halálfutamnak, ahol gördülő erődítményekké alakított autókkal versenyeznek a legkegyetlenebb rabok. Az egyszerű kétkezi munkás életét élő Jensen Ames (Jason Statham) is a hírhedt börtön rabja. Az ártatlanul elítélt férfi ajánlatot kap: bújjon az egyik leghíresebb versenyző maszkja mögé és visszakaphatja szabadságát.

A Halálfutam története

A Halálfutam története 1975-re nyúlik vissza, amikor is a híres B-király, Roger Corman produceri felügyelete megszületett a Death Race 2000 című film. A magyar nézők számára leginkább Kwai-Chang Caine-ként (Kung-Fu sorozat) ismert Robert Carradine főszereplésével készült mű durva társadalomkritikával rendelkezett és hamarosan kultuszfilm státuszra tett szert, később pedig olyan alkotások létrejöttéhez szolgált ihletet, mint például a kilencvenes években készült Carmageddon játék és folytatásai. Jelen kritika tárgya elvileg ennek a filmnek a remake-je, viszont a címet és a főszereplő nevét leszámítva kevés közös vonás található bennük.

Az eredeti alkotással szemben a Paul WS Anderson (Resident Evil-széria) rendezői közreműködésével forgatott 2008-as darab egy szimpla bosszúfilm, ahol az öldökléssel egybekötött száguldozás egy elzárt szigeten folyik és a televíziós közvetítés is inkább csak a negatív oldal motivációs tényezőjeként, semmint médiakritikaként jelenik meg.

A Halálfutam forgatókönyve

A film forgatókönyve nem igazán nevezhető összetettnek. A történet rendkívül egyszerű és a karakterek sem rendelkeznek egynél több dimenzióval, viszont ez szerencsére most nem negatívumként értendő. A nettó százperces alkotás megfelelő tempóval szállítja a fordulatokat és az akciók mennyisége is rendben is van, a színészek pedig korrekt módon hozzák nem túl sokoldalú figuráikat.

Ez is érdekelhet:  Ava

A Halálfutam szereplői

Gyakorlatilag klisé mindenki: van egy tökös ártatlan elítélt (Jason Statham), egy kötelező bölcs öreg rab (Ian McShane), egy rideg, kegyetlen és elegáns börtönigazgató (Joan Allen), egy sunyi smasszer (Jason Clarke), egy okostojás, egy nagyon dögös csaj és így tovább.

A hús-vér szereplők mellett meg kell említenem még a Frankenstein által vezetett Ford Mustangot is. Bevallom őszintén, kissé már kezd csömörön lenni attól, hogy akciófilmes téren állandóan erre a típusra esik a producerek választása, az itteni változat viszont pokolian dögös lett! A filmbéli autók designjára abszolút nem lehet panasz, de a Monster névre hallgató dög valóban egy igazi badass szörnyeteg lett.

Negatívumok

A filmmel kapcsolatban egyetlen komoly negatívumot tudok megemlíteni: az akciójelenetek rettenetesen túl vannak vágva. Habár látványosak és hihetetlenül dinamikusak, a csörték közben nem ajánlott pislogni, mivel a néző így könnyen lemaradhat a leglátványosabb pillanatokról. Szerencsére az autóversenyek mellett kapunk valamennyi verekedést is, amelyben Jason Statham hozta a tőle elvárható magas színvonalat.

A legjobb

Az alkotás legjobban sikerült része az operatőri munka és a zene lett. A képeken a sötét, szürkés és kékes árnyalatok a dominálóak, amellyel az operatőr remekül megalapozza a film hangulatát, erre pedig még jócskán rátesz Paul Haslinger rendkívül hatásos és élvezetes zenéje is.

Összesítés

A Halálfutam összességében véve egy nem kiemelkedő, de korrekt módon összerakott és élvezhető alkotás, amelyet mindenkinek ajánlani tudok, aki nem riad el az erőszakosabb akciófilmektől. Készült hozzá két B-kategóriás előzményfilm is, amelyekben Luke Goss és Danny Trejo játszott főszereplőként, továbbá Roger Corman sem maradt rest: hamarosan megjelenik az eredeti, 1975-ben készült Death Race 2000 folytatása is, immáron a 2050-es évszámmal a címében.

 

 

 

A film adatai:

Eredeti cím: Death Race
Hossz: 105 perc
Bemutató éve: 2008. október 16. (Magyarország)

Ez is érdekelhet:  Q-ügyosztály: Hajtóvadászat
Rendezte: Paul W.S. Anderson
Írta: Paul W.S. Anderson
Szereplők: Jason Statham (A szállító), Joan Allen (A Bourne-csapda), Ian McShane (A katedrális), Tyrese Gibson (Halálos iramban-széria)
Fényképezte: Scott Kevan
Zene: Paul Haslinger
Producerek: Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Roger Corman, Paula Wagner

 

Death Race – Halálfutam (2008) kritika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .