Trónok harca befejező évad első rész – All men must die?

Milliónyi ember Nr.1 sorozatának befejező évadáról van szó. A Trónok harcában elkezdődött a végjáték, ami semmiképpen nem lesz vígjáték, hiszen mindenki jól tudja: Winter is here!

Trónok harca koncertsorozat

A másfél éves várakozás innen nézve csak egy szempillantásnak tűnik, viszont abban a percben, amikor a 7. évad befejeződött, örök életnek tűnt. A köztes időben világkörüli turnéra indult Ramin Djawadi, a sorozat zeneszerző is – Budapesten is megfordult. A hiátus alatt legalább megtöltötte pár ezer éhező Trónok harca rajongó lelkét egy kis westerosi univerzummal. Ebből nem lehet elég: a művészek kiválóan elszórakoztattak, azt kaptuk a koncerten, amit vártunk. Nagyképernyő, nagy hang, több ezer sorstársammal összezárva. Libabőr – fátyolos tekintet – libabőr sűrű váltakozása a tudattal, hogy már csak egy évet kell várni Westeros népességének lemészárlásáig.

Vélemény

A George R. R. Martin által kreált világ számomra elképesztően zseniális. Volt már, hogy majdnem szomorú lettem, hogy mi lesz, ha vége lesz?! Persze gyorsan megnyugodtam… nyilván, mert majd jönnek a Trónok harca előzmények is, mint ahogyan a Gyűrűk urában vagy a Csillagok háborújában. Az HBO vezető sorozatának nem lehet vége soha! Legalábbis szeretném ezt hinni. Bár az előző évadokra emlékezve úgy tűnik, hogy nem is lehet ezt már sokkal tovább húzni, és túl sok újat sem fog hozni. A legaljasabb húzások, legnagyobb kalandok, a legdrámaibb halálok. Lehet ezt fokozni? Szerintem nem.

A dráma a
végéhez közeledik

Amilyen lehengerlően indult a 7. évad, olyan döcögősen indult a 8., de mivel a Trónok harcáról van szó, ezért sohasem lehetünk nyugodtak. Bármelyik pillanatban sokkolódhatunk és ez biztos! Valamint még az is, hogy akármit várunk, az biztos nem fog megtörténni, helyette viszont lesz sokkal durvább! Egy ideje úgy gondolom, hogy David Benioff és D.B Weiss alkotók agytekervényei valószínűleg semmi hasonlóságot nem mutatnak a bolygó többi lakójával. Grandiózus alkotásuk mindenesetre sorozattörténeti bravúr.

Ez is érdekelhet:  Az U.N.C.L.E. embere

Trónok harca S08E01 – SPOILERVESZÉLY!

Rögtön az első részben beindul a történet. Az epizód két fő helyszínre korlátozódott: King’s Landing és Winterfell. Ezen helyszínek körül fog zajlani a végső csata élők és holtak között, a kezdő epizódban viszont még csak a fattyak kezdték el saját csatáikat. Jon Snow és Theon Greyjoy testvéri találkozása és külső-belső harca sínen van. A régen várt találkozások mégsem okoztak bennem akkora extázist, mint amennyire vártam, a libabőr persze így is megvolt…

Inkább az a szép, ahogy a Stark gyerekek a szemünk láttára felnőttek, valóságban és karakter ügyileg is. Hihetetlen jellemfejlődéseket nézhettünk végig. Hatalmas visszacsavar a történetben, amikor Jamie – Kingslayer- Lannister tekintete összefut Bran Stark tekintetével és vége.

Azonnal visszavágott 7 évadot! 1 évad 1 rész ugyanott! A kör bezárul. Minden gyermek a helyén… mármint amelyek életben vannak… még.

Egyik kedvenc szereplőimmé vált a 7. évad óta Lena Headly -Cersei Lennister, akinek a színészi alakítása még mindig kiemelkedő! Ebben a sorozatban végig csodálatra méltó negatív karaktereket láthattunk eddig is, de ők már nincsenek velünk. Nehéz elképzelni, hogy ki fog meghalni a maradandó szereplők közül! Az egyetlen értelmes végkifejletnek mégis azt látom, ha a Mások felemésztik az egész szigetet. Kivéve persze Tyriont! Szeretem a Másokat is. Teszik a dolgukat és nem szólnak egy szót sem. (Ideális partner jelöltek!) Közben, mint egy burjánzó sejt, tarolnak. Az Éjkirály jégsárkánya egyedül kraftosabb lett, mint a másik kettő! Nem is csoda, hogy szomorúak voltak Daenerys Targaryen sárkányai!

Ez is érdekelhet:  Leül elé, rászokik, bőg a végén: CTRL nélkül sorozatajánló

Spekulálva a további eseményeken annyit tudok, hogy nem lehet olyan nyálas vége egy ilyen sorozatnak, hogy a mindenkikedvence Jon Snow majd elfoglalja a megillető helyét, és Happy End. Ez abszolút nem vallana az alkotókra, inkább csapjon be egy meteor!

Végszó

Mindig is a rejtett mondanivalókat szerettem legjobban ebben a hihetetlen komplex történetben. Szerettem azt a képet is, hogy az írónak mindvégig megvolt a fő vonal a fejében és ebben a sorozatban a legapróbb szálak is csodálatosan visszatérnek egymáshoz. Szeretem a karakteres és gyönyörű angol nyelveket beszélő szereplőket.

Jelen pillanatban mindenesetre nehéz elképzelni, hogy a jövőben mikor fognak ekkora show-t készíteni filmes berkekben. Bizakodva remélem, hogy az író George R. R. Martin még vagy ezer évig él és befejezi a könyveket!

Végezetül jöjjön egy kis zene:

Kép forrása: [link]

tronok harca

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .