Mucsi Zoltán Villanyszerelés (18+)

A magyar nyelv gyönyörű! Olyan ékesen szóló káromkodásokat, mint amiket csodás nyelvünkön el lehet hinteni, nem sok nyelvre jellemző. Eme csodás szókombinációkat pedig ki más tudná a legmagasabb szinten művelni, mint Mucsi Zoltán villanyszerelés című eposzában.

Az ominózus jelenet egyébként a 2007-es FEKETEország című színházfilmből származik, ami egy szatirikus víziója a világunknak. Sikeres műről beszélünk, hiszen jellemzően teltház kísérte a közel 3 órás műsort.

Hogy a villanyszerelés mennyire precíz munka, azt gondolom nem kell bemutatni. A jelenet kicsit arra is próbál rávilágítani, hogy miért kell ezt a munkát valódi szakemberek kezébe adni.

A jóvanazúgy hozzáállás nem fizetődik ki ezen a területen. A jelenetben látható kötődobozba begyűrt kábelköteg egyébként nem a legdurvább baklövés, a valóságban láthatunk ennél durvábbakat is (például fából faragott csatlakozók, vagy a vízvezetékhez erősített villanykapcsolóval is találkozhatunk időnként, de szintén).

Az, hogy az ember nem ért alapvetően a villanyszereléshez nem baj, egészen addig, amíg ezt tudja magáról a delikvens. A jelent szereplői viszont nincsenek ezzel teljesen tisztában. Szidnak mindenkit, mondjuk az állapotokat elnézve jogosan, szerelik, megrázatják magukat, de nem baj isznak rá egyet és nincs semmi baj. Egyébként áramütés esetén az alkohol nem igazán segít.

Miért zseniális Mucsi Zoltán Villanyszerelés jelenete?

Mucsi Zoltán saját maga is afféle szakértője a szakmunkának (gondolhatunk a Munkaügyekre is). Azt nem tudhatjuk mennyire ért a villanyszereléshez, de a műszaki érdeklődése megvolt, többek között gépszerelőként a Magyar Hajó és Darugyárban, de a következőket is olvashatjuk róla:


Mucsi Zoltán közepesen végzett géplakatos szakmunkás, azután cserép- és téglagyári melós (szenes), a köztiszteletben álló vasútnál téemkás, a postánál a lakosság műveltségének emeléséért küzdött (hiába), mint hírlapkézbesítő, jelenleg huszonegy éves, a szolnoki Szigligeti Színház segédszínésze,

Mozgó világ (1980/1. szám)

Valószínűsíthetjük tehát hogy a helyzet melyet a jelenetben játszik, nem idegen számára, hiszen rendkívül hitelesen adja ezt elő.

Ez is érdekelhet:  Régen sci-fi, ma valóság: okos eszközök

Nade ne is húzzuk tovább az időt, a ma már, legalábbis villanyszerelő körökben, klasszikussá vált jelenet itt látható:

Mucsi Zoltán villanyszerelés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .