Az oltalmazó (The Marksman) (2021) ajánló és előzetes

Az oltalmazó egy rutin jellegű, akcióthriller elemeket is tartalmazó roadmovie, mely egyértelműen Liam Neeson karizmájára épít.

Sztori

Jim Hanson (Liam Neeson) egy megkeseredett, magányos farmer (és egykoron kitüntetett tengerészgyalogos), aki a mexikói határ mellett él Arizonában. Egy nap egy nővel és egy kisfiúval találkozik, akik éppen átszöktek a határon, mert menekülniük kellett a kartel emberei elől. A kiégett és vonakodó Jim feladata lesz, hogy megvédje a kis Miguelt.

Rövid kritika

Az oltalmazó egy kisszerű, faék egyszerűségű és a legkevésbé sem eredeti dráma-thriller-akciófilm. Két dologra kell ráhangolódnod ahhoz, hogy pozitív élményben legyen részed: Liam Neeson karizmájára, ami… könnyű, mert ő Liam Neeson, illetve a film drámai töltetét adó védelmező – gyerek kapcsolatra.

Habár a felütés inkább akciófilmet ígér, a film sokkal inkább egy thrillerrel és némi akcióval kevert drámai road movie. 

Maga a sztori hihetetlenül egyszerű: Jim és a fiú Arizonából X pont felé menekülnek és meg-meg állnak, miközben a kartel négy kegyetlen embere öldököl közvetlenül a nyomukban. A tempó egy kicsit lassú volt a 100+ percre, és néhány fordulat is kissé esetlen volt.

A kevés akciójelenet rendben volt, látszott, hogy itt is törekedtek az egyszerűségre és visszafogottságra. Liam Neeson karizmája még mindig kitölti a képernyőt, orgánuma elvarázsol, de már nagyon érezhető, hogy a karrierje reneszánszát nyújtó akciószerepekből kezd kiöregedni. Ezt a film nyíltan fel is vállalja, vonakodó és esendő karaktere részévé tette, ami pozitívum volt. A gyerekkarakter számomra működött, a színészi játék rendben volt. Kathryn Winnick mellékszerepben tűnt fel, őt mindig öröm látni. Talán az emlékezetesebb, karizmatikusabb negatív figurákat hiányoltam csak a filmből – a főszereplő és a főgonosz viszonyában volt potenciál, viszont nem bontották azt ki kellőképpen.

Hangulati szempontból is rendben volt az alkotás, ami javarészt a decens, letisztult operatőri munkának volt köszönhető. 

Ez is érdekelhet:  2018-as filmek: Amiket várunk #2

Összességében véve Az oltalmazó egy korrekt színvonalon megvalósított, ám kicsit lassú és túl egyszerű alkotás lett, amelynek legnagyobb pozitívuma a hangulata, illetve a mindig nagyszerű Liam Neeson alakítása volt. Csak eredetiséget, vagy bombasztikus izgalmakat ne várj tőle.

Előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Marksman,
  • kiadás éve: 2021,
  • műfaj: dráma, thriller, akciófilm,
  • rendezte: Robert Lorenz,
  • forgatókönyvíró: Chris Charles, Danny Kravitz, Robert Lorenz,
  • főszerepben: Liam Neeson, Jacob Perez, Juan Pablo Raba, Katheryn Winnick,
  • zene: Sean Callery,
  • fényképezte: Mark Patten,
  • a film IMDB oldala.
Az oltalmazó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .