21 – Las Vegas ostroma előzetes és ajánló

A 21 – Las Vegas ostroma egy 2008-ban bemutatott krimi (heist film). A valós események által ihletett története egy csapat diákról szól, akik egy matematikai módszerekből összeállított stratégia segítségével nyernek nagy összegeket.

A 21 – Las Vegas ostroma története

Ben (Jim Sturgess) az MIT kitűnő tanulója, aki a Harvardon szeretne tovább tanulni. A jegyei és képességei ugyan rendben vannak, viszont a 300 ezer dolláros képzést nem tudja kifizetni, az ösztöndíjra pedig kevés esélye van. Képességeire felfigyel az egyik professzora (Kevin Spacey), aki felveszi a fiút az általa irányított csapatba. Céljuk az, hogy a speciális matematikai módszerek segítségével, szervezett módon használják ki a 21 / blackjack játék hibáit Las Vegas kaszinóiban. Kezdetben minden jól megy, azonban a látványos nyeremények felkeltik egy keményvonalas biztonsági szakember figyelmét (Laurence Fishburne).

Rövid kritika

Ez egy korrekt film.

Maga a történet ugyan részben valós alapszituációból táplálkozik, viszont egyértelműen hollywoodi film lett a végeredmény. A történet egy kicsit példabeszédszerű ívet követ, a főbb karakterek és kapcsolataik nem túl mélyek, de „ismerős” mivoltuk és a színészi játék miatt működnek, a film stílusa pedig tökéletesen megfelel az elvárható színvonalnak.

A műfaj nagyjainak, mint például az Ocean’s 11- nek a dinamikája, stílusa, sajátos egyénisége azonban nincs meg benne. Ehhez jobban megírt karakterek, illetve a tisztességes iparos Robert Luketicnél merészebb, egyedibb látásmóddal bíró rendező kellett volna.

Kinek ajánljuk?

A 21 – Las Vegas ostroma egy letisztult stílusú heist film, amiben van egy kis stílus, van egy kis lendület és színészei is jól játszanak, viszont nem váltja meg a műfajt vagy a világot. A valósághoz nincs túl sok köze, de legalább kellően szórakoztató darab.

„Valós” alapok

A film alapját az MIT Blackjack Team adta. (A három bekezdését pedig a Wikipedia.) Ez egy 1979 és 1994 között működő, diákok és végzett hallgatók által üzemeltetett szervezet volt, mely kaszinói portyázásokra szakosodott. A 21, más néven blackjack nevű kártyajáték hibáját használták ki, melynek lényege, hogy megfelelő matematikai módszerek segítségével nyomon lehet követni, és meg lehet határozni a soron következő lapokat.

Ez is érdekelhet:  Crisis
blackjack 1 1024x576 - 21 - Las Vegas ostroma előzetes és ajánló

Az erre a célra használt módszereket „card counting” néven ismerik, melyet az MIT Blackjack Team pedig befektetők bevonásával szervezett formában végzett. A nyolcvanas években és a kilencvenes évek első felében hatalmas pénzösszegeket nyertek a világ minden táján. A kaszinók által eltiltott játékosok cseréjét ugyan meg tudta oldani a szervezet, az ellenük irányuló nyomozások miatt viszont végül több részre szakadt és megszűnt a szervezet. Pedig az online kasziónk világában hogy megszedhették volna magukat…

A film lényegében csak az alapszituációt, illetve számos motívumot vett át az alaptörténetből, viszont a drámai vonalat teljesen megváltoztatta és rengeteg karaktert össze is gyúrt 1-1 figurába. Az is fontos eltérés a valós eseményekhez képest, hogy a szervezetet sosem üzemeltette tanár.

További érdekesség, hogy míg magát a kártyakövetést tűzzel-vassal üldözik a kaszinók, addig a film készítésénél boldogan segédkeztek. A logika az volt, hogy a filmben mutatott hiányos módszer, és a kezdő kártyaszámlálók túlzott magabiztossága miatt plusz bevételhez juthatnak. (Szintén Wiki.)

21 – Las Vegas ostroma előzetes

Stáblista

  • Rendezte: Robert Luketic
  • Forgatókönyvíró: Peter Steinfeld, Allan Loeb, Ben Mezrich (könyv)
  • Főszerepben: Jim Sturgess, Kate Bosworth, Kevin Spacey, Laurence Fishburne
  • A film IMDB lapja.
21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .