Midway ajánló és előzetes

A Midway egy 2019-ben bemutatott második világháborús témájú film, amely a Csendes-óceáni hadszíntér egyik jelentős csatáját, és annak előzményeit mutatja be. Rövid kritika, ajánló és előzetes a „tovább” után.

A film története

1941. december 7-én a japán flotta megelőző csapást mért Pearl Harborra, amellyel óriási károkat okoztak az akkor még semleges Egyesült Államoknak. Az amerikai haderő hosszú hónapokra súlyos hátrányba került, azonban Nimitz tábornok vezetésével fordítani tudtak a helyzeten. Első sikerük a Doolittle-rajtaütés volt (1942. április), amelynek keretében bombázóik elérték Japán szívát, a második pedig a Midway-i csata (1942. június), amelyben a japán támadóflotta jelentős részét megsemmisítették.

Midway kritika röviden

A Midway kicsit hajaz a klasszikus háborús filmekre, viszont nagyjából kerüli az átszellemült patriotizmust. Vannak ugyan epikus, heroikus és eltúlzott momentumai, de legalább nem fest teljesen egyoldalú képet a konfliktusról.

A forgatókönyv jópár szereplőt mozgat, azonban ők viszonylag kevés mélységet kapnak. Ez valahol érthető, hiszen még így bőven két óra felett van a játékidő. Az egyik szál középpontjában a flotta, pontosabban a USS Enterprise repülőgép-hordozó pilótái állnak: a főszereplő az Ed Skrein által életre keltett Dick Best, aki egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó zuhanóbombázó pilóta volt. Ed Skrein korrekt alakítást nyújtott, karaktere nem volt túl mély, de fejlődését jól érzékeltette. A másik szál a hírszerzési vonalra koncentrál: itt a hírszerzés vezetője, Layton (Patrick Wilson) és Nimitz admirális (Woody Harrelson) a főszereplő. A japán flotta vezetői is megkapták a külön szálukat a filmben.

A film nem siet, viszont így is darabosnak érződik egy kicsit, mivel több, mint félévnyi eseményt dolgoz fel. Látvány terén nem teljesen egységes az összkép: a korhangulat a díszleteknél rendben van, a csatajeleneteknél a CGI is korrekt, viszont a hajók fedélzetén néha kilóg a greenscreen lóláb. A csatajeleneteknél egy kicsit talán hanyagolhatták volna a kamerarángatást és a gyors vágást is. Viszont az is igaz, hogy ez a film a standard blockbusterek átlagos 200 millió dolláros költségvetésének feléből, körülbelül 100 millió dollárból készült. Ez manapság kis összegnek számít látványfilmes téren, ehhez képest bőven jó a végeredmény. Pozitívum, hogy a film végi csatajelenet tetőpontja elég emlékezetesre sikeredett.

Kinek ajánljuk?

Ha szereted a látványos, klasszikus jellegű háborús filmeket, a Midway valószínűleg tetszeni fog. Kicsit hosszú és nem igazán mély, de még így is színvonalas darab, ráadásul a konfliktusról alkotott képe is összetettebb a vártnál. Roland Emmerich egészen jól visszafogta magát.

Midway előzetes

Stáblista

  • Rendezte: Roland Emmerich
  • Írta: Wes Tooke
  • Főszereplők: Ed Skrein, Patrick Wilson, Woody Harrelson, Luke Evans, Nick Jonas, Etsushi Toyokawa, Mandy Moore, Aaron Eckhart,
  • Zenéjét szerezte: Thomas Wander, Harald Kloser,
  • Hossz: 138 perc
  • A film imdb lapját itt találod.
Ez is érdekelhet:  Mystery Road (2013) ajánló és előzetes
robbanás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .