Hogyan használd a klímát, mire ügyelj?

A klíma hasznos eszköz, hiszen kényelmesebbé teszi életünket, vagy akár egészségügyi problémáink is elviselhetőbbek lesznek általa. Viszont sajnos sokan rosszul használják a készüléküket; ezzel kapcsolatban szólunk most néhány szót.

Okosan a hőmérséklettel

Sajnos sokszor tapasztaltam már a saját bőrömön is, amikor a kinti 50 fokos hőmérsékletre a kolléga egy 15 fokra állított klímával reagált. Nem lett több motivációja a munkához, viszont egyre rosszabbul bírta a meleget, ha a szabadba ment vagy egy légkondi nélküli helyiségbe. Én meg megfáztam vagy megfájdult a hátam, mert érzékeny vagyok rá.

A légkondi használatánál azt szokták javasolni, hogy a kinti hőmérsékletnél csak 5 – 8 fokkal alacsonyabb értéket állíts be. Ez ésszerű: a hideg, illetve helyváltoztatásnál a hirtelen hőmérsékletváltozás még jobban megterheli a szervezedet, belassulsz tőle, ráadásul az izületeidnek sem tesz jót.

A helyiség elrendezése és elhelyezés sokat számít!

Az előzetes helyszíni felmérés azért hasznos, mert a légkondi telepítésével megbízott klímaszerelő meghatározza, hogy hová kerülhet a beltéri egység. Az elhelyezését a készülék működése során létrejövő hideg légáram miatt kell jól megtervezni, mivel közvetlenül abban tartózkodni nem egészséges. A beltéri egység elhelyezését úgy kell megoldani, hogy pláne ne olyan helyre kerüljön, ahol hosszabb ideig tartózkodik valaki!

Párásítás vagy párátlanítás a klíma segítségével

A páratartalom szabályzásával rengeteget javíthatsz a hőérzeten is, ráadásul az adott helyiség állapotát is megőrizheted, hogy ne jelenjen meg (újra) a penész a nedvesebb részeket. Viszont fontos, hogy se túl magasra, se túl alacsonyra ne állítsd a páratartalmat! Utóbbi torokszárazsághoz, még erőteljesebb izzadáshoz, kiszáradáshoz vezethet, úgyhogy csak óvatosan! (És a penészt se szárítsd ki vele!)

A klíma karbantartás is a vásárló felelőssége!

A légkondi beltéri és kültéri egységét is ki kell takaríttatni a használati szezon előtt. Ha csak hűtésre használod, akkor évente legalább egyszer, ha fűtésre is, akkor évente legalább kétszer ki kell hívnod hozzá a klímaszerelőt.

Ez is érdekelhet:  Mucsi Zoltán Villanyszerelés (18+)

A beltéri egység felületén elszaporodó kórokozók és penész a készüléken átáramló levegővel a helyiség légterébe kerül, majd a tüdődön keresztül a szervezetedbe. Betegségeket okoz. A kültéri egységnél pedig a készülékbe kerülő szemét és növényi eredetű anyagokat okoznak problémákat.

Ne felejtsd el a különböző filtereket is kitakarítani! Ezeket a beltéri egységben találod, keress róla leírásokat, hogy a Te készülékedét mikor kell tisztítani!

Hogyan spórolhatsz a légkondi költségén?

Ha okosan használod a készüléket, valamennyit spórolhatsz is a villanyszámlán, illetve az élettartama is hosszabb lehet. Egy több százezer forintos befektetésnél ez utóbbi igen fontos tényező sokunk számára.

Az egyik dolog, ami sokat segít, ha ellenőrződ az ingatlan hőszigetelésének állapotát. Az évek alatt deformálódott vagy elavult kialakítású ablakok és ajtók miatt rengeteg hőt veszíthet a lakás, de a falaknál is gyakran vannak problémák. Hiába vásárolsz drága és hatékony klímaberendezést, olyan helyzetbe kerülsz, mintha egy lyukas hordót próbálnál vízzel teletölteni.

Az ingatlanon belüli hőszigetelés is sokat számít. Miért hűtenél vagy fűtenél egy olyan helyiséget, amit nem is használsz? (És mondjuk nincsenek megfelelő hőmérsékletet igénylő tárgyak / élőlények benne, vagy nem veszélyezteti a penész sem.)

Az elhanyagolt kültéri egység, vagy az eltömődött filter is ronthat a készülék hatásfokán. Az eltömődött filter rontja a légáramlást, a kültéri egység hőcserélő felületére lerakódott szemét pedig a… hőcserét.

Éjszaka szellőztesd át a lakást alaposan, amikor hűvös a levegő. (A klíma mellett egyébként is szükséges, hiszen csak a hőt szállítja egyik helyről a másikra, egyébként csak a helyiség levegőjét keringeti.)

Végszó

Reméljük, hogy tippjeink segítenek, és elégedett leszel a berendezéseddel. Ne feledd:

  • mértékkel hűts,
  • ügyelj a légáramra (ha szükséges, akár rendezd át a helyiség bútorait,
  • legyen tiszta az a készülék,
  • és törekedj a gazdaságos használatra!
Ez is érdekelhet:  Hogyan oldd meg a szerverterem hűtését?
klíma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .