A halhatatlan gárda kritika (The Old Guard) (2020)

A halhatatlan gárda egy realista-jellegűnek szánt fantasy a Netflixtől, ami ugyan decens lett, csak sajnos ezt a dolgot a Queen már összefoglalta érzelmesebb egyetlen számmal pár évtizeddel ezelőtt.

Sztori

Egy négy halhatatlan harcosból álló csapat már évszázadok óta hajt végre olyan katonai akciókat, amelyek „a jó ügyet” szolgálják. A csapatnak azonban két okból is nehézségei támadnak: létezésük titka veszélybe kerül, ráadásul egy új halhatatlan is születik a világ egy távoli pontján.

Rövid kritika 

Annak idején valaki azt írta az egyik filmes fórumon, hogy a Hegylakó az egyik vámpírfilm és úgy azt hiszem, tökéletesen igaza is van. A Queen fantasztikus zenéjével megtámogatott fantasztikus atmoszférájának és komplex főszereplőjének köszönhetően átérezhetővé válik a néző számára, hogy milyen árat kell fizetni a halhatatlanságért. Csak akkor maradhat életben, ha kioltja mások életét, miközben folyamatosan rejtőzködnie kell az emberek és vetélytársai előtt, ráadásul tehetetlenül végig kell néznie, ahogy szerettei meghalnak.

A halhatatlan gárda is feldobja ezeket a kérdéseket, ami pozitívum. Főszereplői érző lények, akik együtt élnek a veszteséggel és törődnek egymással, halhatatlanságuk pedig nem csupán egy gimmick, egy mentség a látványos és képtelen akciójelenetekre. A komplexebb karakterábrázolásból (és az ehhez társuló javarészt igen jó színészi játékból) sokat profitált a film.

Abból viszont nem profitált, hogy 

 • főgonosza egy teljesen más filmhez tartozott, 
 • hangulatát megölte a horribilis, trendi zeneválasztás, 
 • jól megkoreografált akciójeleneteit nem sikerült kellő profizmussal megjeleníteni a képernyőn,
 • ráadásul a játékidő is túl hosszú volt.

Félreértés ne essék, a Harry Potter-sorozat Dudleyját is alakító Harry Melling jó munkát végzett karikatúraszerű főgonoszként; csak ez épp teljesen kilógott a film földhözragadt, búskomor hangulatából. Abból a hangulatból, amit egyébként is egy erőteljes, maradandó soundtracknek kellett volna megtámogatnia, nem zavaróan finggyenge és oda nem illő popdaloknak. 

Ez is érdekelhet:  De megint miért kell a nézőt büntetni? - Ilyen volt a Batman Superman ellen

Ráadásul a két óra körüli játékidő sem igazán tett jót az alkotásnak. Dicséretes, hogy a karakterek építésére szántak időt, viszont a történet önmagában elég egyszerű volt. Egy érzelmi hullámvasutakkal töltött, pörgősebb, vastagabb hangulatú száz perc is elég lett volna ide.

Utolsó problémaként sajnos az akciójeleneteket kell említenem, amelyek volt potenciál és látszott, hogy volt munka is, de reprezentációjuk nem volt megfelelő. Hiába a John Wick-jellegű, ütős koreográfia, ha túl sok és túl sok a vágás.

A halhatatlan gárda ajánló

Középszer, mert voltak ugyan ötletei, de ezer sebből vérzik. Viszont dicséretes, hogy koncepciójával kezdett is valamit karakterek terén, ráadásul a színészi munka is igen jó volt.

A halhatatlan gárda előzetes

Stáblista

 • Eredeti cím: The Old Guard,
 • a kiadás éve: 2020,
 • játékidő: 125 perc,
 • műfaj: akciófilm, fantasy
 • főszerepben: Charlize Theron, Kiki Layne, Matthias Schoenaerts, Marwan Kenzari, Luca Marinelli, Chiwetel Ejiofor, Harry Melling
 • rendezte: Gina Prince-Bythewood,
 • írta: Greg Rucka,
 • zene: Volker Bertelmann, Dustin O’Halloran,
 • a film IMDB oldala.

A halhatatlan gárda (The Old Guard) (2020) ajánló és előzetes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .