A képeslap gyilkosságok kritika (The Postcard Killings) (2020)

2001 talán legmegdöbbentőbb filmje volt a Danis Tanovic által rendezett Senkiföldje, amely a délszláv háború poklát mutatta be egy teljesen eredeti szituáción keresztül. Tanovic most egy sorozat gyilkosságokkal foglalkozó bűnügyi drámával A képeslap gyilkosságok című filmmel tért vissza a vászonra, mely ugyan messze nem tökéletes, de Jeffrey Dean Morgan rajongói elégedettek lehetnek vele.

Sztori

Egy európai nagyváros egyik riportere kap egy képeslapot egy üzenettel, a rendőrség pedig hamarosan egy halott szerelmespárra bukkan. Jacob Kanon (Jeffrey Dean Morgan) egy New York-i detektív, akinek lányát és annak férjét kegyetlenül meggyilkolták. A Londonba érkező, gyászoló apa nem tudja kivárni, amíg a rendőrség eredményt tud felmutatni, így saját nyomozásba kezd az egyik újságíróval, aki képeslapot kapott.

Rövid kritika

A képeslap-gyilkosságok jópár sebből vérző film, azonban számos mentő tényező is akad benne. Legfőképpen Jeffrey Dean Morgant érdemes dicsérni a főszerepben, akinek karizmája egyszerűen betölti a képernyőt, csendes, visszafogott alakításán keresztül pedig érződik a lányát elvesztett apa tehetetlen fájdalma. Karaktere nem egy vérben forgó szemű bosszúálló, hanem egy megtört alak, aki csak a bűntény végére akar járni, hogy kaphasson egyfajta lezárást. A számos mellékszereplő közül Joachim Królt érdemes kiemelni, akinek csak a tekintetével képes mélységet adni karakterének.

A képeslap-gyilkosságok egy meglehetősen száraz, már-már steril hangulatú film. Nincs benne felesleges túlpörgetés, erőltetett művészkedés vagy hatásvadász erőszakábrázolás; ez egyszerre válik előnyére és hátrányára is. Előny, mivel így a szokott toposzok helyett átérezhetjük az apa tompa fájdalmát és hátrány, mert így az atmoszférából kimarad az „izgalom”.

Mármint a történetnek vannak érdekes fordulatai, csak a tálalás miatt a néző nem pofont kap, hanem tényközlést.

A film rengeteg különböző helyszínt érint, ami sajnos felvet két súlyos problémát is. Az egyik, hogy a felbukkanó számos karakter közül csak néhányan kapnak teret, a másik pedig a zavaró teleportálás a helyszínek között. A film nehezen érzékelteti a A pontból B-be történő eljutás időtartamát, ami zavaró lehet a néző számára. 

Ez is érdekelhet:  Jackson, a vadállat - kritika (1988)

A képeslap-gyilkosságok ajánló

A képeslap-gyilkosságok szárazsága és kimértsége negatívum lehet, akik egy pörgős, stílusos krimire vágynak. A sztori viszont korrekt, Jeffrey Dean Morgan pedig remekül játszik a főszerepben, így a mérleg nyelve a pozitív irányba húzott nálam.

A képeslap-gyilkosságok előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: The Postcard Killings,
  • a kiadás éve: 2020,
  • játékidő: 104 perc,
  • műfaj: krimi, dráma, thriller,
  • főszerepben: Jeffrey Dean Morgan, Famke Janssen, Cush Jumbo, Joachim Król, Steven Mackintosh, Denis O’Hare 
  • írta: Andrew Stern, Ellen Furman, Liza Marklund, Tove Alsterdal, Tena Stivicic, James Patterson,
  • rendezte: Danis Tanovic,
  • zene: Simon Lacey,
  • a film IMDB linkje.
A képeslap gyilkosságok (The Postcard Killings) (2020) ajánló és előzetes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .