Gyilkos ösztön? Gyilkos ásítások

A Gyilkos ösztön egy misztikus krimi, Colin Farrell és Anthony Hopkins szereplésével. Nem kíméltük.

A film eredeti címe: Solace
Megjelenés éve: 2015.
Játékidő: 101 min
A film 6.4 pontot ért el 18,402 felhasználó szavazatai alapján az IMDB filmadatbázisában. További statisztikákat és véleményeket tekinthetsz meg az IMDB oldalán.

Rendező:Afonso Poyart
Író:Sean Bailey, Ted Griffin
Szereplők:Jeffrey Dean Morgan, Abbie Cornish, Colin Farrell, Anthony Hopkins

 

Gyilkos ösztön filmkritika (2015)

John Clancy (Anthony Hopkins) önkéntes száműzetésbe vonult orvos és látnok, aki remeteként él, miután lánya elvesztése után a házassága is tönkrement. Egy nap régi kollégája, Merriweather ügynök (Jeffrey Dean Morgan) jelenik meg otthonában, hogy a segítségét kérje egy sorozatgyilkos ügyében, aki végtelen precizitással végez áldozataival és soha nem hagy hátra semmilyen nyomot.

solace 252x300 - Gyilkos ösztön? Gyilkos ásítások
A 2015-ös Gyilkos ösztön posztere

A Gyilkos ösztön fő problémája nem az, hogy kimondottan rossz film, hanem az, hogy egyszerűen nem elég jó. Hiába néhány jó ötlet és egy remek színészi gárda, ha a forgatókönyv túlzottan sablonos és vizuális, illetve hangulati szempontból is csak középszerű a végeredmény. Kár érte, mert lett volna benne potenciál.

A rendező, Afonso Poyart egyszer azt nyilatkozta, hogy a filmet olyan remekművek ihlették, mint A bárányok hallgatnak vagy A hetedik. Ezeknek a filmeknek a hatása érezhető is az alkotáson, de stílusban, merészségben és egyediségben messze elmarad tőlük. Személy szerint a legnagyobb gondom a sorozatgyilkos motivációjával kapcsolatos, ugyanis abszolút nem sikerült kiaknázni a komoly témában rejlő lehetőségeket. Collin Farrel ugyan hoz egy tisztes középszert a rosszfiú szerepében, de hatalmas hibának tartom, hogy karakterét borzasztó sablonos módon antagonizálták, ahelyett, hogy olyan mélységet adtak volna neki, amivel a filmben felmerülő komplex morális kérdést megfelelően támogathatták volna. Merészség híján viszont a sztori sem volt több szimpla klisépuffogtatásnál, ami a középszerű tetőpont után még egy hatalmas nagy csavarral is szolgált, ami tovább fájdította a szívemet, hiszen megfelelően felhasználva remek alapot adhatott volna egy igazi karakterközpontú drámának. A fő pozitív figurákat alakító Anthony Hopkins, Jeffrey Dean Morgan és Abbie Cornish Farrellhez hasonlóan szinten korrekt, de átlagos alakítást nyújtanak középszerűen megírt karaktereik bőrébe bújva.

Stílus és hangulat szempontjából is kevés maradandó pillanattal szolgál a Gyilkos ösztön. Itt-ott ugyan vannak izgalmasabb és ambíciózusabb jelenetek, de összességében véve nem kiemelkedő az alkotás színvonala. A film elején viszont van egy durva jumpscare, ami annyira váratlanul ért, hogy majdnem leestem a székről. Olcsó és hatásvadász megoldás, szerencsére később nem erőltették ezt a dolgot.

Hibái ellenére egyszer nézhető darab a Gyilkos ösztön, amelynek középszerűségét leginkább a rettenetesen sablonosan válaszott magyar cím fejezi ki. De legalább csak bruttó száz perces.

Gyilkos ösztön 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .