Gyilkos ösztön? Gyilkos ásítások

A Gyilkos ösztön egy misztikus krimi, Colin Farrell és Anthony Hopkins szereplésével. Nem kíméltük.

A film eredeti címe: Solace
Megjelenés éve: 2015.
Játékidő: 101 min
A film 6.4 pontot ért el 18,402 felhasználó szavazatai alapján az IMDB filmadatbázisában. További statisztikákat és véleményeket tekinthetsz meg az IMDB oldalán.

Rendező: Afonso Poyart
Író: Sean Bailey, Ted Griffin
Szereplők: Jeffrey Dean Morgan, Abbie Cornish, Colin Farrell, Anthony Hopkins

 

Gyilkos ösztön filmkritika (2015)

John Clancy (Anthony Hopkins) önkéntes száműzetésbe vonult orvos és látnok, aki remeteként él, miután lánya elvesztése után a házassága is tönkrement. Egy nap régi kollégája, Merriweather ügynök (Jeffrey Dean Morgan) jelenik meg otthonában, hogy a segítségét kérje egy sorozatgyilkos ügyében, aki végtelen precizitással végez áldozataival és soha nem hagy hátra semmilyen nyomot.

solace 252x300 - Gyilkos ösztön? Gyilkos ásítások
A 2015-ös Gyilkos ösztön posztere

A Gyilkos ösztön fő problémája nem az, hogy kimondottan rossz film, hanem az, hogy egyszerűen nem elég jó. Hiába néhány jó ötlet és egy remek színészi gárda, ha a forgatókönyv túlzottan sablonos és vizuális, illetve hangulati szempontból is csak középszerű a végeredmény. Kár érte, mert lett volna benne potenciál.

A rendező, Afonso Poyart egyszer azt nyilatkozta, hogy a filmet olyan remekművek ihlették, mint A bárányok hallgatnak vagy A hetedik. Ezeknek a filmeknek a hatása érezhető is az alkotáson, de stílusban, merészségben és egyediségben messze elmarad tőlük. Személy szerint a legnagyobb gondom a sorozatgyilkos motivációjával kapcsolatos, ugyanis abszolút nem sikerült kiaknázni a komoly témában rejlő lehetőségeket. Collin Farrel ugyan hoz egy tisztes középszert a rosszfiú szerepében, de hatalmas hibának tartom, hogy karakterét borzasztó sablonos módon antagonizálták, ahelyett, hogy olyan mélységet adtak volna neki, amivel a filmben felmerülő komplex morális kérdést megfelelően támogathatták volna. Merészség híján viszont a sztori sem volt több szimpla klisépuffogtatásnál, ami a középszerű tetőpont után még egy hatalmas nagy csavarral is szolgált, ami tovább fájdította a szívemet, hiszen megfelelően felhasználva remek alapot adhatott volna egy igazi karakterközpontú drámának. A fő pozitív figurákat alakító Anthony Hopkins, Jeffrey Dean Morgan és Abbie Cornish Farrellhez hasonlóan szinten korrekt, de átlagos alakítást nyújtanak középszerűen megírt karaktereik bőrébe bújva.

Ez is érdekelhet:  Creed - Apollo fia kritika

Stílus és hangulat szempontjából is kevés maradandó pillanattal szolgál a Gyilkos ösztön. Itt-ott ugyan vannak izgalmasabb és ambíciózusabb jelenetek, de összességében véve nem kiemelkedő az alkotás színvonala. A film elején viszont van egy durva jumpscare, ami annyira váratlanul ért, hogy majdnem leestem a székről. Olcsó és hatásvadász megoldás, szerencsére később nem erőltették ezt a dolgot.

Hibái ellenére egyszer nézhető darab a Gyilkos ösztön, amelynek középszerűségét leginkább a rettenetesen sablonosan válaszott magyar cím fejezi ki. De legalább csak bruttó száz perces.

Gyilkos ösztön 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .