Palo Alto filmkritika (2013)

Nyomott hangulat, tinédzserproblémák és remek színészek.

Palo Alto kritika (2013)

A Coppola-család tagjai közül már tizenhárman kötődnek a filmiparhoz. A familíából olyan tehetségek származnak, mint például a legendás Francis Ford Coppola, Talia Shire, Nicolas Cage és Sofia Coppola. Úgy látszik, hogy a harmadik generáció sem fog szégyenkezni, ugyanis Gia Coppola alig 23 évesen egy olyan műfajban tudott remek filmet produkálni, aminek alkotásaival már Dunát lehetne rekeszteni: egy problémás tinédzserekről szóló drámát hozott össze, ami működik. A fiatal hölgy a James Franco által jegyzett, azonos című novelláskötetre alapuló filmet rendezőként és íróként jegyzi.

A Palo Alto története három fiatal életének egy időszakát dolgozza fel. April (Emma Roberts) egy intelligens és aktív, de túlzottan érzékeny lány, aki két férfi iránt is vonzalmat érez. Az egyik Teddy (Jack Kilmer), a tétova tizenéves művészlélek, aki idejének nagy részét kiszámíthatatlan és őrült barátja, Fred (Nat Wolff) társaságában tölti, akivel közös hobbijuk a füvezés, a másik pedig Mr. B, az elvált tornatanár (James Franco).

A sztori meglehetősen egyszerű, lassú és másodlagos, ez azonban egyáltalán nem válik az alkotás hátrányára, hiszen így jobb bepillantást nyerhetünk a három tinédzser lelki világába. A három fiatal színész remek munkát végzett a karakterek megformálásakor, ezt pedig Coppola egy jól felépített, depresszív, de nem túlzottan nyomott hangulatú atmoszférával támogatta meg. Tulajdonképpen ezen a két tényezőn múlott az, hogy működőképes volt a film. A hatásvadászat minimálisan van jelen az alkotásban, ezért a különböző motivációk, cselekedetek és párbeszédek meglehetősen hétköznapias stílusban jelentek meg a vásznon. A kiüresedettség, a könnyűdrogfogyasztás, a problémás családi háttér, bulizás mind-mind felbukkan a filmben.

Emma Robertset a nézők leginkább a Családi üzelmek című filmből ismerheti a néző. A tehetséges 25 éves színésznő a B és Zs-kategóriás filmek jellemző arcának, Eric Robertsnek a lánya, illetve Julia Roberts unokahúga. Itteni figuráját, az érzelmi válságban szenvedő és tétova tinilányt tökéletesen formálja meg. Az érzelmeinek egyik célpontját, azaz Teddyt játszó Jack Kilmer szintén egy ismert színész, Val Kilmer fia (édesapja egy füves íróként fel is bukkan a filmben), aki annak ellenére végzett kiváló munkát, hogy tulajdonképpen még csak nem is színészi pályára készült. Szerencsére azóta meggondolta magát.

Ez is érdekelhet:  Törtetők - Első évad kritika

A karakterközpontúság miatt a Palo Alto sztorijában vannak bizonyos dolgok, amelyek nem kerülnek megválaszolásra, de ez tulajdonképpen egy jó dolog. Ahelyett, hogy a demagóg üzenetet kapnánk egyenesen az arcunkba, konkrétumok híján el kell gondolkodnunk, hogy a három (pontosabban négy) tinédzser élete vajon hogyan fog alakulni… illetve hogyan alakul azoknak az élete, akikkel találkozunk az utcán, munkahelyen vagy bárhol, és ezekhez a figurákhoz hasonló problémákkal küzdenek.

„Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle” – Ian McLaren

A film adatai:

Eredeti cím: Palo Alto [imdb link]
Hossz: 100 perc
Bemutató éve: 2014. május 9. (USA)

Rendezte: Gia Coppola
Írta: Gia Coppola James Franco könyve alapján
Szereplők: Emma Roberts (April), Jack Kilmer (Teddy), Nat Wolff (Fred), Oivila Crocicchia (Chrissy), James Franco (Mr. B)
Fényképezte: Autumn Cheyenne Durald
Zene: Devonté Hynes, Robert Schwartzman
Producerek: Vince Jolivette, Miles Levy, Sebastian Pardo, Adriana Rotaru

 

palo alto filmkritika 2013 - Palo Alto filmkritika (2013)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .