Szubjektív: GTA Online #1

A GTA V jelen pillanatban 80 millió eladott példányával a legsikeresebb videojátékok közé tartozik. Ennek egyik oka a játék GTA Online nevezetű multiplayer része, amely egyre megosztóbbá kezd válni.

A pozitívumok

Az öt platformon elérhető szoftver egyjátékos módja is pozitív megítélésű, azonban a brutális eladási és bevételi adatok mögött álló GTA Online teljesen más jellegű élményt ad. Az online játékmódban a játékos egy testreszabható külsejű néma karaktert irányítva vesz részt a San Andreas állam területén űzhető különböző tevékenységekben. A kiterjesztett multiplayer funkció először a rajongók által készített modokkal jelent meg a Vice City és a San Andreas epizódoknál, azonban számok tekintetében a GTA Online az, ami az eddigi legnagyobb sikereket érte el.

Ha GTA, akkor nyílt világ: így van ez már a kezdetek óta. A játék alapértelmezett színtere a Freemode Session, ahol egyszerre legfeljebb 30 játékos tartózkodhat (legalábbis PC, Xbox One és PS4 esetében). A Freemode lényegében az egész szigetetet magába foglaló játszótér, ahol cél nélkül őrülködhetünk, vagy különböző játékmódhoz kötött küldetéseket hajthatunk végre, illetve itt érhetjük el ingatlanjainkat, vállalkozásaink, illetve összes járművünket is. San Andreas állam változatos földrajzi adottságokkal rendelkező szigeten terül el: déli részén terül el Los Santos városa, ami egy átlagos amerikai metropoliszra hajaz, középen egy sivatagos terület, északon pedig egy hegyes, erdős rész. Az itt elérhető tevékenységek több száz órányi játékidőt adnak, de sokszor csak maga a felfedezés öröme lesz a motivációnk a játék során. A vállalkozásokban vagy motoros bandákban eltöltött küldetések mellett különálló Freemode Challenge-ek vagy feladatok is felbukkannak bizonyos időközönként. Néha Az ifjú farkasember szerelését magunkra öltve kell fél óra alatt tíz kijelölt helyet felkeresnünk, miközben a többi játékos ránk vadászik, de lehet, hogy más alkalommal egykerekezésről, esetleg földközeli repülésről lesz szó, rengeteg a lehetőség. A Freemode alatt nem a rendőrök és az ellenséges NPC-k, hanem a többi játékos lesz az ellenfelünk. Tevékenységünk során bármikor megtámadhatnak, ezért muszáj együttműködnünk más játékosokkal is a siker érdekében. Ha pedig nincs más út, passzív üzemmódba lépve szellemként róhatjuk az utcákat anélkül, hogy mások veszélyeztetnének minket (persze a rendőrökkel ilyenkor nem érdemes packázni, mivel nem használhatunk fegyvert).

Ez is érdekelhet:  GTA Online: az utcai jellegű autók előnyei

20170817200124 1 1024x640 - Szubjektív: GTA Online #1

Karakterünk testreszabhatósága gyakorlatilag határtalan. A jó öreg Half-Life-os megoldással éltek a fejlesztők, így teljesen néma az avatarunk. A fizikai megjelenésünk beállítása nem egyszerű, hiszen rengeteg opciót kell átnéznünk hozzá: ezzel kapcsolatban nem árt, ha online utánanézünk, milyen paraméterekkel milyen végeredményt érhetünk el. Freemode-ban folyamatosan bővülő, gazdag választékot nyújtó ruhaboltok, borbélyüzletek és tetoválószalonok biztosítanak további lehetőségeket. Ruházatunkat az ingatlanjaink lakrészében tudjuk kedvünk szerint variálni.

20170715130456 1 1024x640 - Szubjektív: GTA Online #1

San Andreas változatosságának köszönhetően földön, vízen és levegőben is közlekedhetünk. Járműveinkre biztosítást kötve megóvhatjuk őket a végleges pusztulástól. A játék motorja majdnem tökéletes alapot ad a különböző közlekedési eszközök élvezetes használatához, ráadásul versenyek esetén is kiválóan helytáll. Az időről-időre bővülő tartalomnak köszönhetően egyre több autó, motor, hajó, repülőgép, helikopter és hibrid jármű áll a játékosok rendelkezésére, amelyek legnagyobb része tuningolható és testre szabható.

Rengeteg játékmód áll a rendelkezésünk a GTA Online-ban. A Freemode-ban kialakuló spontán csatáknál némileg zártabb szabályokat adó deathmatch-ek, vízi, légi vagy szárazföldi versenyek, speciális módok és speciális, kooperációt igénylő küldetések várják a játékosok. Ezek a küldetések hasonlóak az egyjátékos módban megjelenő feladatokhoz és a csatlakozott játékosok a Freemode sessionöktől független térben hajtják őket végre.  Ahogy fejlődünk, nő a karakterünk szintje, így pedig egyre több lehetőség lesz számunkra elérhető. Fegyverek, küldetések, öltözékek és így tovább: a lista rendkívül hosszú. A feladatok végrehajtásával azonban a bankszámlánk is hízni fog, így egyre több vállalkozást, ingatlant, járművet és mindenféle egyéb nyalánkságot vásárolhatunk. A játék egyik legjobb részét a heistok adják, amelyek a sztorimódban megismertekhez hasonló tematikus küldetéssorozatok. Ezekhez nem csupán egyéni játék, hanem gyakran valódi csapatmunka és átgondolt cselekvés szükséges. Egy jó társasággal remek élményeket tartogat, ráadásul jelentős összegeket is lehet vele szerezni. A in-game pénzgyűjtésre szükségünk is lesz a folyamatosan bővülő tartalmak megvásárlásához, de erről majd a cikkünk második felében esik szó.

Ez is érdekelhet:  Tomb Raider: Legend játékismertető

20170824184859 1 1024x640 - Szubjektív: GTA Online #1

Szubjektív ajánlóm végére hagytam az egyik legjobb dolgot: a folyamatos frissítést. Időről-időre új ingyenes kiegészítők jelennek meg a játékhoz, amelyek a javítások és apró változtatások mellett rengeteg új tartalmat biztosítanak. Kezdetben még jóval kevésbé volt változatos a GTA Online, mostanra viszont hatalmasra hízott a lehetőségek tárháza. A 2017. augusztus végén megjelent kiegészítőről, a Smuggler’s Runról már született is egy korábbi írás a Nagyon Bödön oldalán.  Cikkünk második felét hamarosan publikáljuk, abban a játék negatívumairól lesz szó.

 

a gta online szubjektiven 1 - Szubjektív: GTA Online #1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .