A 2017-es szezon filmjeiről röviden #1

A filmstúdiók reklámstratégiájának és a magától is generálódó hype-nak köszönhetően általában már jóval előre tudjuk, hogy mik lesznek a nagy durranások egy adott évben. Azt viszont már nem lehet előre megjósolni, hogy milyen lesz egy film, hiszen a papírforma ellenére is gyakran hatalmas bukásoknak lehetünk tanúi, vagy éppen egy visszafogott hírű, apróbb alkotás fogja megrengetni a pénztárakat.

Első rész: aktuális filmek július vége felé

A 2017-es szezon számomra maga a mennyország, hiszen jobbnál jobb filmek követik egymást a mozivásznon. A következő cikksorozatban nem időrendben, hanem csapongó stílusban fogok írni az idei filmekről. Az első cikk még éppen aktuálisan elérhető filmeket fog tárgyalni.

Nyomd, Bébi, nyomd! (Baby Driver)

A film főszereplője Baby (Ansel Elgort), az ártalmatlannak tűnő, rendkívül intelligens fiatal srác. Baby gyermekkorában egy autóbalesetben elárvult, ráadásul súlyos sérüléseket szenvedett. Most egy sötét alvilági figurának dolgozik (Kevin Spacey) és rablásoknál működik közre, mint a menekülőjárművek sofőrje.

A Baby Driver egy sodró lendületű, zseniális hangulatú alkotás. Edgar Wright rendező apait-anyait beleadott ebbe a vérbő krimibe, a végeredmény pedig egy igazán fantasztikus film lett. A színészi alakítások kiemelkedőek, a karakterek jók, az akciójelenetek pedig frenetikusak voltak. Az alkotás soundtrackje rendkívül gazdag és változatos, de a legfontosabb, hogy mindegyik szám a helyén volt, hiszen nem csupán aláfestésként szolgáltak, hanem gyakran szerves részeit képezték az egyes jeleneteknek. Az alkotás színvonala egyenletes, a keményebb és sötétebb részek ugyanolyan jól működtek, mint a lazább, humorosabb, vagy éppen romantikus pillanatok.

Műfaj: akciófilm, krimi, szerelmi történet, thriller, zenés film
Játékidő: 112 perc
További szereplők: Jamie Foxx, Jon Hamm, Lily James
[imdb link]

Pókember: Hazatérés (Spider-Man: Homecoming)

Peter Parker a Polgárháború eseményei után visszatér hétköznapi életébe. A tinédzser srác esténként a városban járőrözik és folyamatosan bizonyítani akarja a rátermettségét Tony Starknak. Amikor egy idegen eredetű fegyverek gyártására szakosodott fegyverkereskedő csoportra bukkan, úgy dönt, hogy nyomozni kezd utánik. A tapasztalatlan fiú számára azonban nem alakulnak túl pozitívan a dolgok.

Ez is érdekelhet:  Fekete özvegy

Miután két Pókember adaptációval is befürdött a Sony, komoly tárgyalásokat követően a Marvel végre lehetőséget kapott, hogy az egyik legnépszerűbb figurájukat az MCU részévé tegyék. Szerencsére teljesen értelmetlennek látták, hogy egy újabb előzményfilmet adjanak a karakternek, ezért némi változtatást követően beszuszakolták a karaktert a Polgárháborúba és gyönyörűen definiálták is alapvető elveit, jellemének fő motívumaimat.

Ennek köszönhetően a Hazatérés szerencsére nem is próbálja szánkba rágni az alapvető ismereteket a karakterrel kapcsolatban, hanem egyből fel tud vázolni egy komplexebb szituációt. Peter esetében a színészválasztás tipikusan Marveles tökéletességű lett, hiszen Tom Holland úgy játszotta el a szerepet, mintha erre született volna. A Tony Starkot sokadjára játszó Robert Downey Jr. mellékszerepben tűnik fel, jól oldja meg az alternatív apafigurával kapcsolatos feladatot. A film főgonoszát Michael Keaton alakította. Remekül játszott, bár a karakter nem volt kimondottan komplex, viszont badass megjelenésével és egészen hétköznapi motivációjával a jobban sikerült MCU rosszfiúk közé sorolható. A Jon Watts rendezői közreműködésével készült darab látvány terén némileg visszafogottabb az átlagos Marvel filmeknél, ami nagyon jót tett neki, ráadásul hangulatilag is vidámabb, lazább a középiskolai háttérnek köszönhetően.

Műfaj: akciófilm, kalandfilm, sci-fi
Játékidő: 133 perc
További szereplők: Jon Favreau, Marisa Tomei, Bokeem Woodbine, Chris Evans
[imdb link]

Vakondok 4: Végigjátszás

Picit csalok, mert ez a film csak minimális mozis jelenléttel bírt, viszont online megtekinthető ingyenesen és legálisan a készítők honlapján. Kevesen tudják, de Magyarország a nyolcvanas évek informatikai forradalmának egyik alapvető résztvevője volt. Az itteni viszonyok meglepő módon kedveztek a számítógépes játékok fejlesztésének. Az innen származó játékok domináns szerepet töltöttek be a nyugati piacon. A rendszerváltást követően sem szűnt meg a fejlesztőkedv, a kilencvenes években is számos világszerte ismert mestermű született hazánkban.

A Vakondok 4 egy nagyon jó stílusú, humoros és bájos dokumentumfilm. Mindenkinek ajánlott, mivel nem hardcore szakmai fejtegetésekről szól az alkotás, hanem a riportalanyok visszaemlékezéseiről a nyolcvanas és kilencvenes évek közege kapcsán. A film a rövid játékidő ellenére alapos betekintést nyújt az informatika egyik jelentős időszakába, amelynek hazánk szülöttei aktív résztvevői, befolyásolói voltak.

Ez is érdekelhet:  Gyilkos ösztön? Gyilkos ásítások

Műfaj: dokumentumfilm
Játékidő: 99 perc
Rendezte: Matusik Szilárd

https://vimeo.com/202763953

 

a 2017 es szezon filmjeirol rovi - A 2017-es szezon filmjeiről röviden #1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .