Csalóka ifjúság ajánló és előzetes

A Csalóka ifjúság, eredeti címén Youth Without Youth egy 2007-es film, melyet hosszú kihagyás után rendezett Francis Ford Coppola. A megosztó alkotással kapcsolatos rövid ajánlónkat a hajtás után olvashatod.

A Csalóka ifjúság története

A Csalóka ifjúság a Mircea Eliade által írt azonos című novella adaptációja. Történetének főszereplője egy Dominic Mattei nevű magányos, demencia szélén álló professzor, aki egy villámcsapást követően visszanyeri fiatalságát. A csodálatos regenerációnak híre megy a világban és felkelti a nácik érdeklődését is. Vajon mire használja fel a tudós visszakapott életerejét?

Rövid kritika

Francis Ford Coppola a kilencvenes években egy időre visszavonult a rendezésre. Tíz év alatt csak egyszer ült a direktori székbe a Szupernova című film kapcsán, amely egy nagyköltségvetésű bukás lett a zavaros koncepciója és problémás forgatása miatt. Coppola úgy döntött, hogy visszatér a kezdetekhez és szerény körülmények között forgatja le a szívéhez közel álló novella adaptációját.

A végeredmény egy erős hangulatú, intim jellegű totális mindfuck darab lett, mely jelentősen megosztotta a közönséget és a kritikát is. A film rengeteg témával foglalkozik: tudománnyal, célkereséssel, öregedéssel, kiégettséggel, szerelemmel, lélekvándorlással, ezt a keveréket pedig felfűtött hangulattal és egy nem könnyen értelmezhető cselekménnyel tálal a rendező.

A film főszereplője a visszafogott, ám megnyerő alakítást nyújtó Tim Roth volt, mellékszerepben pedig feltűnt a kiváló Bruno Ganz is. A kétórás film tempója ráérős, befogadása nagyban függ attól, hogy a néző rá tud e érezni a sajátos hangulatára. A cselekmény kicsit csapong, ide is-oda is belekap, ráadásul időben ugrál térben is időben is. A helyszínek között szerepel Románia, Svájc, illetve a házasságra készülő párok által kedvelt Málta is.

Csalóka ifjúság ajánló

Ami Guy Ritchie-nek a Revolver, az Coppolának a Csalóka ifjúság… bár a Revolver talán könnyebben értelmezhető, populárisabb húzásokat tartogató darab. Az alkotás egy intim utazás az elme és a vágy mélyeibe, mely a toleránsabb és érzékibb nézők számára valószínűleg jó választásnak bizonyul.

Csalóka ifjúság előzetes

Stáblista

  • Főszereplők: Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz
  • Forgatókönyvíró: Francis Ford Coppola, eredeti mű: Mircea Eliade 
  • Rendező: Francis Ford Coppola
  • Játékidő: 124 perc
  • Megjelenés éve: 2007
  • Eredeti cím: Youth Without Youth, alternatív magyar cím: Koravén ifjúság
  • IMDB oldal
Ez is érdekelhet:  Sokkal több mint testőr 2.
rózsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .