Cyberpunk 2017-2018

Úgy néz ki, hogy a cyberpunk műfaja újraéledt, hiszen egyre több mainstream film jelenik meg, ráadásul az egyik nem is olyan régen megjelent regény is feldolgozást kapott.

pontosítás: tulajdonképpen sosem halt meg, csak a mai társadalom már túl közel jár a műfaj áldal megjósolt trendekhez. Cheers. Ha nem ismerős számodra a kifejezés, olvasd el a Páncélba zárt szellemről íródott kritika elejét, amiben kifejtjük a műfaji jellemzőket!

Altered Carbon (2018)

Az Altered Carbon alapjául szolgáló regény itthon Valós halál címen fut és elég komoly magyar vonatkozással bír, mivel főszereplője egy japánok és kelet-európaiak (köztük magyarok) által lakott bolygóról származik. A Netflix nagyon belenyúlt a tutiba ezzel az anyaggal, mivel ezzel a regényadaptációval ki tudták elégíteni a mai csöcsösvéres-irányzat, a cinikus neonoir és a (cyberpunk) sci-fi kedvelőinek elvárásait. A vastag atmoszférának, a fantasztikus színészeknek és a „Felnőtt film? Haha!” mentalitással ábrázolt naturalizmusnak köszönhetően a végeredmény egy kimondottan erőteljes sorozat lett, bár az írók itt-ott túlságosan leegyszerűsítették a dolgokat az alapanyaghoz képest, nameg néhol felbukkant a sorozatos költségvetés fránya árnyéka is. A pozitív változtatások között meg kell említeni a remek humort és Poe karakterét is.

A széria alapjául szolgáló regényt Richard Morgan írta és 2002-ben jelent meg, további két folytatásával együtt alkotják az úgynevezett Takeshi Kovacs-trilógiát. A sorozat 10 epizódból áll, részenként körülbelül 45 perces. Főszerepben Joel Kinnaman (cinikus stílusáért díjeső járna), James Purefoy, Martha Higareda, Chris Conner és még nagyon sokan mások. Zenéjét szerezte: Bear McCreary.

https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4

Mute (2018)

Leo (Alexander Skarsgård) egy egyszerű életet élő, becsületes, néma csapos, aki bármit megtenne barátnőjéért (Seyneb Saleh). Amikor a nő eltűnik, a kétségbeesett férfi egyre mélyebbre gázol a technológiai és morális káoszban fuldokló berlini éjszakában, hogy megtalálja szerelmét.

A Mute-ot 15 éven keresztül tervezgette Duncan Jones, mire végül a Netflix támogatásával megvalósulhatott a projekt. A történet eléggé széteső lett és a látványvilágon is érződött a limitált költségvetés, azonban a brutálisan sötét negatív karakterek, a remek színészi játék, a vastag cyberpunk hangulat és Clint Mansell remek zenéinek köszönhetően újabb kellemes műfaji darab született. Sajnos a legtöbb kritikus elsiklott a film pozitívumai felett, fogadtatása rendkívül negatív lett.

Ez is érdekelhet:  Halálos fegyver első évad (2016) ajánló és előzetes

További szerepekben: Paul Rudd, Justin Theroux. Játékidő: 126.

Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell, 2017)

Az alkotás főszereplője az Őrnagy „névvel” futó kiborg (emberi aggyal rendelkező robot), aki egy speciális terroristaelhárító csoport vezetője. Egy rendkívül fejlett képességekkel rendelkező hacker nyomában jár, amikor olyasmire bukkan, ami egzisztenciális kérdéseket vet fel benne.

A Páncélba zárt szellem Oshii Mamorou 1995-ös adaptációjára / totális cyberpunk alapművére épül, de felhasználja a kétezres években futott Stand Alone Complex sorozat bizonyos elemeit is. Önálló mozgóképes alkotásként és adaptációként is „korrekt – jó” értékelés között ingadozott nálam:

– filmként gyönyörűen néz ki, tök jól van eljátszva és a sztorija sem rossz, viszont van benne egyfajta mélyről fakadó sterilitás,

– adaptációként pedig gyönyörűen épít fel egy újabb alternatív eredettörténetet (a franchise összes eddigi mozgóképes ágán eltért egy kicsit a főszereplő Őrnagy háttérsztorija), tisztelettel viszonyul alapanyagához és vizuálisan is eléri a szintet, amit egy ilyen cím mellett szinte kötelezően adni kell… viszont olyan filozófiai és emocionális töltettel bíró háttérből építkezik, amelyet lehetetlenség egy „éretlen” Őrnagy kiforratlan karakterén keresztül érzékeltetni.

Elvonatkoztatva adaptáció mivoltától egy kiváló színészek által előadott, remek hangulatú akciófilm a Páncélba zárt szellem, ami nagyjából az Én, a robot szórakoztató scifi szösszenet kategóriájába esik bele.

https://www.youtube.com/watch?v=EX6ARBN5_Z8

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049, 2017)

A Szárnyas fejvadász folytatásáról már korábban írtunk itt egy kritikában. A film feszült, gyönyörűen néz ki és emocionális szempontból is letaglózó: tökéletes, eredetéhez hű, de újdonságot is adó folytatás.

 

Ez is érdekelhet:  Close ajánló és előzetes - akciófilm Noomi Rapace-szal
Cyberpunk 2017-2018

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .